Последни новини
Home / Законът / Подкрепената от съдиите Елеонора Серафимова с втори мандат начело на ОС-Пазарджик

Подкрепената от съдиите Елеонора Серафимова с втори мандат начело на ОС-Пазарджик

Defakto.bg

ВСС отложи избора за председател на окръжния съд в Пловдив

Единодушно Съдийската колегия на ВСС избра Елеонора Серафимова (на снимката) за председател на окръжния съд в Пазарджик за втори мандат.

Тя е номинирана и подкрепена от Общото събрание на магистратите.

В дневния ред на колегията днес бяха общо три избора на административни ръководители – за ОС-Пазарджик, ОС-Пловдив и районния съд в Елин Пелин.

Заради спешна операция на кандидата за Пловдив Веселин Хаджиев този избор бе отложен.

Елеонора Серафимова е съдия от 1994 г., била е зам.-председател на районния съд в Пазарджик. През 2013 г. бе избрана за първи мандат начело на окръжния съд, а ВАС отхвърли оспорването на вота за нея.

Пред кадровиците Серафимова категорично се обяви за децентрализация на конкурсите – идея, подкрепяна от много административни ръководители по места. Настояванията им са конкурсите да не се провеждат централизирано от ВСС, както е по закон, а по апелативни райони. Днес Елеонора Серафимова изтъкна, че е редно поне да се децентрализират конкурсите за районни съдии.

Тя е категорично против прекрояването на картата на съдилищата у нас, закриването на едни и окрупняването на други районни съдилища (по подобие на географската реформа, започната вече в прокуратурата). Серафимова изтъкна, че съдът е символ на стабилност, а държавата трябва да е близо до хората.

Отчете също и високата натовареност на районните съдилища в Пещера и във Велинград от нейния съдебен район. На въпрос защо тогава е командировала магистрати от тези натоварени структури, се позова на желание на самите съдии, както и на нужда от формиране на състави.

Тя има харизма, което е рядко за административен ръководител, оцени я Вероника Имова от ВСС.

Цветинка Пашкунова подчерта, че Серафимова е съдийският кандидат за председател и ще я подкрепи – както винаги е правила в такива случаи.

Съдия Серафимова винаги много се е борила за интересите на съдилищата, както трява да прави един ръководител, каза Красимир Шекерджиев.

За РС-Елин Пелин кандидадът също бе един и за втори мандат – Росица Тодорова-Газибарова. И тя единодушно бе избрана от ВСС.

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ към министър Йорданова: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет и реални закони

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и …

Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

  Очаквам на 8 февруари решението на Конституционния съд по въпроса  дали правосъдният министър може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.