Последни новини
Home / Законът / Подкрепената от съдиите Елеонора Серафимова с втори мандат начело на ОС-Пазарджик

Подкрепената от съдиите Елеонора Серафимова с втори мандат начело на ОС-Пазарджик

Defakto.bg

ВСС отложи избора за председател на окръжния съд в Пловдив

Единодушно Съдийската колегия на ВСС избра Елеонора Серафимова (на снимката) за председател на окръжния съд в Пазарджик за втори мандат.

Тя е номинирана и подкрепена от Общото събрание на магистратите.

В дневния ред на колегията днес бяха общо три избора на административни ръководители – за ОС-Пазарджик, ОС-Пловдив и районния съд в Елин Пелин.

Заради спешна операция на кандидата за Пловдив Веселин Хаджиев този избор бе отложен.

Елеонора Серафимова е съдия от 1994 г., била е зам.-председател на районния съд в Пазарджик. През 2013 г. бе избрана за първи мандат начело на окръжния съд, а ВАС отхвърли оспорването на вота за нея.

Пред кадровиците Серафимова категорично се обяви за децентрализация на конкурсите – идея, подкрепяна от много административни ръководители по места. Настояванията им са конкурсите да не се провеждат централизирано от ВСС, както е по закон, а по апелативни райони. Днес Елеонора Серафимова изтъкна, че е редно поне да се децентрализират конкурсите за районни съдии.

Тя е категорично против прекрояването на картата на съдилищата у нас, закриването на едни и окрупняването на други районни съдилища (по подобие на географската реформа, започната вече в прокуратурата). Серафимова изтъкна, че съдът е символ на стабилност, а държавата трябва да е близо до хората.

Отчете също и високата натовареност на районните съдилища в Пещера и във Велинград от нейния съдебен район. На въпрос защо тогава е командировала магистрати от тези натоварени структури, се позова на желание на самите съдии, както и на нужда от формиране на състави.

Тя има харизма, което е рядко за административен ръководител, оцени я Вероника Имова от ВСС.

Цветинка Пашкунова подчерта, че Серафимова е съдийският кандидат за председател и ще я подкрепи – както винаги е правила в такива случаи.

Съдия Серафимова винаги много се е борила за интересите на съдилищата, както трява да прави един ръководител, каза Красимир Шекерджиев.

За РС-Елин Пелин кандидадът също бе един и за втори мандат – Росица Тодорова-Газибарова. И тя единодушно бе избрана от ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата отново поиска заличаване на „Български национален съюз Еделвайс”

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе жалба срещу отказа на  Софийски градски съд да прекрати регистрацията …

И на първо, и на второ четене: Депутатите дадоха служебни паспорти на членовете на ВСС

Шофьорските книжки с изтичащ срок ще се подновяват за 3 дни, но от 1 септември …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.