Последни новини
Home / Законът / Президентът Румен Радев: Аз не съм избран, за да премълчавам истината, а за да я отстоявам

Президентът Румен Радев: Аз не съм избран, за да премълчавам истината, а за да я отстоявам

Defakto.bg

Всяка партия с визия може да разчита на моята подкрепа

Отказът от електронно грасуване е укорим и неоснователен

Хората ще завишават непрекъснато изискванията си към тези, които ги управляват

Аргументите за отказ от машинно и електронно дистанционно гласуване са „неоснователни“ и „укорими“, заяви президентът Румен Радев по повод  решенията, взети преди дни в Народното събрание.  В интервю за „Панорама“ по  БНТ държавният глава призова за повече прозрачност при броенето на бюлетините на следващите избори:

„Към момента нашият изборен кодекс налага да има предаване онлайн с картина и звук на заседанията на ЦИК и РИК. Но няма такова изискване за секционните комисии, където става броенето и оформянето на протоколите. Ако това се въведе, не само, че ще има контрол в реално време от страна на ЦИК и РИК, а всеки гражданин ще може да види на своя телефон как броят бюлетините в неговата избирателна комисия.“
През седмицата комисията по правни въпроси одобри промени в Изборния кодекс, които предвиждат машинно гласуване само в секции с над 300 избиратели, определени от Централната избирателна комисия. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че на следващите избори електронно дистанционно гласуване няма да има, защото сигурността на вота няма да бъде гарантирана.
Държавният глава свиква консултации с политици и експерти идния четвъртък за промените в Изборния кодекс.
Радев  изброи редица причини, които застрашават демокрацията у нас – чувството за несправедливост, което задушава българите, корупцията, която е повсеместна, отчайващото състояние на медиите, изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни избори, едноличните решения, касаещи и бюджета на държавата, липсата на отчетност, на отговорност. Имаме достатъчно основания да считаме, че демокрацията в България наистина е в критично състояние, заяви Радев.

 

Аз не съм избран, за да премълчавам истината, а за да я отстоявам. Не приемам внушението, че проблемите в България са резултат от липсата на диалог между мен и правителството. Очаквам правителството да търси не диалог с мен, а с българските граждани, да чуе техните проблеми и очаквания.

За България е „важно да имаме в перспектива пряка тръба от Русия“, каза  още президентът Румен Радев. Такъв газопровод ще бъде в интерес и на Европейския съюз предвид сигурността и цената на доставките, докато отказът ни от „Южен поток“ преди години ни поставя днес „в зависимост от още една страна“, посочи държавният глава:

„Турски поток“ е важен стига да мине през България, но, както казах, ние трябва да се борим в бъдеще и да избегнем междинния транзит – тръба от Русия към ЕС, тоест към България.“

Черно море се „милитаризира“ вследствие от руско-украинския сблъсък край Керч, предупреди президентът Радев:
„Колкото по-бързо приключи този инцидент, толкова по-добре е за всички нас от региона. Никой няма интерес от милитаризирането на Черно море, а такова явно настъпва. Европа не бива да допуска да става заложник на украинските вътрешнополитически амбиции.“

 

В този конфликт има повече от две страни и трябва да се търси решение около принципи, а не да посочваме кой е виновен, каза държавният глава.

По-рано вчера премиерът Бойко Борисов изрази опасенията си, че навлизането в Черно море на бойни кораби на други страни от НАТО, освен Турция, България и Румъния, ще доведе до голяма криза за страната ни.  Изявлението бе по повод информацията на СNN, че Съединените щати са поискали от Турция американски боен кораб да мине Босфора.

За срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова, президентът заяви, че е готов да обсъжда визия за бъдещето на България с ясни идеи и реформи за страната, а не с боксуващи, вече приети програми.

 

Аз очаквам не програма, а решителна визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта. Визия за България е едно от усилията за това и тук всеки гражданин може да даде своя принос. Всяка друга партия с визия може да разчита на моята подкрепа. Това, което трябва да направим спешно, е да се пресекат възможностите за злоупотреби в изборите и да се работи за изграждането на убедителна стратегическа алтернатива, защото недоволството на гражданите расте. Що се касае до дневния ред на обществото, най-важното е да осигурим възможност за широко представителство на гражданите в управленските решения – на първо място, да върнем доверието в изборите. Аргументите за отказ от машинно и електронно гласуване са несъстоятелни и укорими.

Хората ще завишават непрекъснато изискванията си към тези, които ги управляват – образование, капацитет, знания, опит, езици, убеден е държавният глава.

На въпроса дали смята да направи своя партия, Румен Радев отговари:  Като президент не мога да създавам партия, но бих подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична политическа алтернатива.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.