Последни новини
Home / Законът / Изборът на Бюрото за СРС – на финалната права, Огнян Стоичков събира подкрепи за негов шеф

Изборът на Бюрото за СРС – на финалната права, Огнян Стоичков събира подкрепи за негов шеф

Defakto.bg

На снимката – Огнян Стоичков

Изборът на нов състав на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) излиза на финалната права. Тази седмица ресорната комисия на парламента ще проведе публично изслушване на претендентите, после следва изслушване и вот на пленарната зала. Изборът трябва да стане факт до края на годината, когато изтича мандатът на действащия състав.

Бюрото за СРС е петчленно, мандатът му е пет години, неговите членове се номинират и избират от парламента, включително председателят и зам.-председателят. В отиващия си състав, оглавяван от Бойко Рашков, Бюрото направи ред проверки в защита на законността, именно негов доклад разкри, че бившият председател на СГС Владимира Янева е давала незаконни разрешителни за СРС, водеха се сериозни битки срещу спъването на работата от страна на прокуратурата.  Мандатът бе белязан и от скандално уволнение на зам.-председателя Георги Гатев, заради лишаването му от допуск до секретна информация в непрозрачна процедура.

Както Де факто писа, за петте места в Бюрото парламентарните сили номинираха шестима кандидати – Бойко Рашков и Илия Ганев (издигнати от БСП), Огнян Атанасов (от ГЕРБ), Огнян Стоичков (номинацията бе внесена от Волен Сидеров), Илко Желязков (от ДПС) и Пламен Иванов (от „Воля“). За председател са номинирани трима – Рашков, Стоичков и Иванов. За зам-председател – Илко Желязков, сочен за близък до Делян Пеевски.

Публикувани справки от ДАНС и ДСКИ показват, че и шестимата претенденти имат валидни разрешителни за достъп до „сторого секретни“ информации – задължително условие за работа в Бюрото за СРС.

Становищата

Прави впечатление, че са изпратени три становища преди избора, като и трите са подкрепа за един от кандидатите – Огнян Стоичков, като председател.

В становището на декана на Юридическия факултет на СУ проф.Сашо Пенов се казва, че като председател на комисията по образование в 41-о НС Стоичков е сътрудничил тясно с академичната общност, демонстирал е умения за работа в екип и диалогичност. Сашо Пенов заявява също, че Огнян Стоичков е адвокат с над 20 години стаж, „професия, която според Конституцията, е независима, свободна и призвана да подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси“. След като напомня и за петгодишния опит на Стоичков като член на Бюрото, Пенов заключава: „Уверен съм, че въз основа на професионалните му достойнства, ангажираност и отдаденост към работата му, г-н Стоичков има качества за председател на състава на новото бюро и ще отстоява гарантирането на основни права на гражданите“.

Становище е изпратил също проф.Цветан Сивков, декан на ЮФ на Великотърновския университет. Той също познава Огнян Стоичков от парламентарната му дейност, сочи като плюс адвокатската му професия и заявява: „Имам добро мнение за неговата дейност“.

Акад.Юлиан Ревалски, председател на БАН, също подкрепя Огнян Стоичков. Той изтъква депупатския му принос за промени в Закона за БАН, задал е „добър тон на колегиална и успешна нормотворческа работа. Високите му професионални и нравствени качества, уменията му за работа в екип, без партийно-политически пристрастия, единствено воден от закона, са отличителни черти в неговата дейност“.

Въпросите на БИПИ

Въпроси към кандидатите са депозирали от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Те са:

  • Неправомерното ползване на СРС бе обект на поредица от обществени скандали, дотам че бивш председател на СГС бе осъден именно заради незаконни разрешения за ползване на СРС. Притежава ли Бюрото достатъчно законови правомощия за осъществяване на действителен контрол върху използването на СРС и ако не, в каква посока би могло да се мисли за промяна на нормативната база?
  • Настоящият състав на Бюрото също бе обект на скандали, стигна се до отстраняване на зам.-председател на Бюрото. В хода на тази процедура публично бяха изнесени факти и данни за конфликт между институциите, конкретно между Бюрото, от една страна, и прокуратурата, ДКСИ, ДАНС, от друга. Как бихте оценили работата на Бюрото дотук, защо няма общоинституционално сътрудничество в чувствителната за обществото област за контрола върху СРС, на какво се дължат конфликтите между институциите и как могат да бъдат преодолени?
  • Съществува ли нерегламентиран натиск върху работата на Бюрото? Какви качества трябва да притежават членовете му, за да устояват на нерегламентиран натиск?
  • Как се стигна до вашата кандидатура, по какъв начин получихте предложение да бъдете номиниран?

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.