Последни новини
Home / Законът / И делото за „Царските конюшни“ отиде в спецсъда

И делото за „Царските конюшни“ отиде в спецсъда

Defakto.bg

Наказателното дело по шумния казус с Царските конюшни отива в специализирания съд. СГС прекрати производството срещу бившия областен управител Веселин Пенев (на снимката) и лицензирания оценител Юлия Димитрова и го изпрати по компетентност на спецправосъдието.

Това е третото поред прекратяване на процеса в Софийския градски съд. Първите два пъти делото бе връщано на прокуратурата заради неясни обвинения.

Казусът с продажбата на безценица на Царските конюшни в идеалния център на София, на метри от парламента и от паметника на Васил Левски, роди две дела. По гражданското регионалният министър като представител на държавата поиска прогласяване на нищожност на сделките.

В наказателното дело отговорност за безстопанственост и неизгодни сделки се търси от бившия областен управител на София Веселин Пенев, а за документно престъпление – на лицензирания оценител Юлия Димитрова. Веднъж СГС прекрати този процес заради неясни обвинения, но апелативният съд отмени определението. Междувременно последва отвод на съдебен заседател, спечелил конкурс за младши прокурор, както и назначаването на резервен заседател и защитници. През юни съдия Снежина Колева от СГС отново прекрати делото заради неясни обвинения. След връщането му от прокуратурата сега то е изпратено на спецсъда, където вече са компетентни по делата за „високата корупция“, включваща цял поменик текстове от НК.

А на 6 декември гражданското дело е обявено за решаване от първата инстанция СГС. В него регоналният министър от името на държавата настоява за прогласяване нищожността на три договора от 8 юли 2016 г. за прекратяване на съсобственост между държавата и „Евротрансбилд“.

По това дело е имало искане за включване на трето лице-помагач, но СГС го е отхвърлил, а столичният апелативен съд е потвърдил отказа.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.