Последни новини
Home / Законът / И делото за „Царските конюшни“ отиде в спецсъда

И делото за „Царските конюшни“ отиде в спецсъда

Defakto.bg

Наказателното дело по шумния казус с Царските конюшни отива в специализирания съд. СГС прекрати производството срещу бившия областен управител Веселин Пенев (на снимката) и лицензирания оценител Юлия Димитрова и го изпрати по компетентност на спецправосъдието.

Това е третото поред прекратяване на процеса в Софийския градски съд. Първите два пъти делото бе връщано на прокуратурата заради неясни обвинения.

Казусът с продажбата на безценица на Царските конюшни в идеалния център на София, на метри от парламента и от паметника на Васил Левски, роди две дела. По гражданското регионалният министър като представител на държавата поиска прогласяване на нищожност на сделките.

В наказателното дело отговорност за безстопанственост и неизгодни сделки се търси от бившия областен управител на София Веселин Пенев, а за документно престъпление – на лицензирания оценител Юлия Димитрова. Веднъж СГС прекрати този процес заради неясни обвинения, но апелативният съд отмени определението. Междувременно последва отвод на съдебен заседател, спечелил конкурс за младши прокурор, както и назначаването на резервен заседател и защитници. През юни съдия Снежина Колева от СГС отново прекрати делото заради неясни обвинения. След връщането му от прокуратурата сега то е изпратено на спецсъда, където вече са компетентни по делата за „високата корупция“, включваща цял поменик текстове от НК.

А на 6 декември гражданското дело е обявено за решаване от първата инстанция СГС. В него регоналният министър от името на държавата настоява за прогласяване нищожността на три договора от 8 юли 2016 г. за прекратяване на съсобственост между държавата и „Евротрансбилд“.

По това дело е имало искане за включване на трето лице-помагач, но СГС го е отхвърлил, а столичният апелативен съд е потвърдил отказа.

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.