Последни новини
Home / Законът / И делото за “Царските конюшни” отиде в спецсъда

И делото за “Царските конюшни” отиде в спецсъда

Defakto.bg

Наказателното дело по шумния казус с Царските конюшни отива в специализирания съд. СГС прекрати производството срещу бившия областен управител Веселин Пенев (на снимката) и лицензирания оценител Юлия Димитрова и го изпрати по компетентност на спецправосъдието.

Това е третото поред прекратяване на процеса в Софийския градски съд. Първите два пъти делото бе връщано на прокуратурата заради неясни обвинения.

Казусът с продажбата на безценица на Царските конюшни в идеалния център на София, на метри от парламента и от паметника на Васил Левски, роди две дела. По гражданското регионалният министър като представител на държавата поиска прогласяване на нищожност на сделките.

В наказателното дело отговорност за безстопанственост и неизгодни сделки се търси от бившия областен управител на София Веселин Пенев, а за документно престъпление – на лицензирания оценител Юлия Димитрова. Веднъж СГС прекрати този процес заради неясни обвинения, но апелативният съд отмени определението. Междувременно последва отвод на съдебен заседател, спечелил конкурс за младши прокурор, както и назначаването на резервен заседател и защитници. През юни съдия Снежина Колева от СГС отново прекрати делото заради неясни обвинения. След връщането му от прокуратурата сега то е изпратено на спецсъда, където вече са компетентни по делата за “високата корупция”, включваща цял поменик текстове от НК.

А на 6 декември гражданското дело е обявено за решаване от първата инстанция СГС. В него регоналният министър от името на държавата настоява за прогласяване нищожността на три договора от 8 юли 2016 г. за прекратяване на съсобственост между държавата и “Евротрансбилд”.

По това дело е имало искане за включване на трето лице-помагач, но СГС го е отхвърлил, а столичният апелативен съд е потвърдил отказа.

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.