Последни новини
Home / Законът / Апелативният спецсъд е спрял освобождаването на Иванчева и Петрова при грубо незачитане на закона

Апелативният спецсъд е спрял освобождаването на Иванчева и Петрова при грубо незачитане на закона

Defakto.bg

Комисия от ВКС изготви доклад след проверка на организацията и дейността на Апелативния спецнаказателен съд

Спешното произнасяне на Апелативния  спецнаказателен съд по искането на спепрокуратурата  да спре освобождаването под домашен арест на  Десислава Иванчева и Биляна Петрова гъмжи от нарушения на НПК  и Правилника за администрацията на съдилищата.  Това в обобщен вид показват заключенията  в доклада на Комисията на ВКС,  назначена от председателя на съда Лозан Панов. Повод за нея бе мълниеносния прокурорски протест на 16 ноември  срещу освобождаването на двете жени от килията под „домашен арест“  и светкавичното спиране на определение на съдия Иво Хинов от съства на Апелативния спецсъд.  Проверката имаше за цел да  установи правилно и по закон ли е администрирано делото.

Нарушенията не само са много, а говорят за грубо незачитане на закона:

Съдът не е имал право да се произнася в извънредно производство по искане на прокуратурата, защото такава процедура в закона няма, установяват върховните съдии.  Освен това съставът на АС се е  произнесъл по един негоден съдебен акт, тъй като самото определение за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова все още не е било подписано от съдебните заседатели.

Съдебният състав не е разполагал с пълния протокол от заседанието, а в НПК  понятие  „частичен” протокол няма.

Делото е разгледано, без двете подсъдими да са били уведомени за протеста на прокуратурата и така са били лишени от възможността да го оспорват,  е друг многозначителен извод  за професионализма на съдебния състав, решавал въпрос за основно човешко право, свободата,  на двете подсъдими,  но неосъдени  жени. Тримата съдии са взели решението си без да са се запознали с експертизите за здравословното състояние на Иванчева и Петрова заради, които съдия Хинов  ги освободи под „домашен арест“.

Пълният  текст на съобщението на ВКС

Комисия от Върховния касационен съд (ВКС), в периода  29.11.2018 – 05.12.2018 г., извърши проверка на организацията на дейността на Апелативния специализиран съд (АСНС) по въззивни наказателни частни дела, образувани и разгледани по частни жалби, респективно частни протести, срещу определения на първоинстанционния съд, постановени по реда на чл. 270, ал. 1 от НПК по искания за промяна на изпълняваните спрямо подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова мерки за неотклонение, възложена от председателя на ВКС, със заповед № 2807 от 28.11.2018 г.

В доклада с резултатите от проверката е констатирано, че: „В. н. ч. д. № 522/2018 г. по описа на АСНС е образувано, а искането за спиране на изпълнението на определението на първоинстанционния съд за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от задържане под стража в домашен арест е разгледано, без да е изпълнена процедурата по чл. 342, ал. 2 от НПК съгласно, която в 7-дневен срок от съобщението за постъпилия частен протест подсъдимият може да направи възражение.

В НПК и ПАС (Правилник за администрацията в съдилищата, приет с решение на Пленум на ВСС по протокол № 25 от 03.08.2017 г., обн. В Дв, бр. 68 от 22.08.2017 г.) не е предвидена възможност за образуване на самостоятелно производство пред въззивната инстанция по чл. 343 от НПК. Съдебното произнасяне на въззивната инстанция по искане за спиране на изпълнението на първоинстанционното определение предпоставя редовно образувано въззивно производство, каквото в разглеждания случай не е било налице.“

Резултатите от проверката сочат още, че: „Определение № 175 от 16.11.2018 г. АСНС, ІІ състав, за спиране изпълнението на определение от  16.11.2018 г. по н. о. х. д. №  2617/2018 г. по описа на СНС, с което са изменени мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от задържане под стража в домашен арест, е постановено без съдебният състав да е разполагал с протокола от проведеното на 16.11.2018 г. съдебно заседание. Същият е бил администриран до въззивната инстанция след произнасянето на съда по искането на прокурора за спиране на изпълнението на определението.

Към момента на произнасяне по искането за спиране по образуваното в. н. ч. д. № 522/2018 г. въззивният съдебен състав е разполагал единствено с т. н. „частичен” протокол, обективиращ в работен вариант мотивите и диспозитива на постановеното от първоинстанционния съд определение за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова мерки за неотклонение от задържане под стража в домашен арест. Този документ не представлява официален такъв, тъй като е бил подписан единствено от председателя на първоинстанционния съдебен състав, но не и от секретаря съгласно чл. 311, ал. 2 от НПК. В процесуалния закон въобще не е регламентирано понятие „частичен” протокол.

Към момента на произнасянето на въззивния съд по искането за спиране все още не е било подписано от съдебните заседатели и самото определение за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от задържане под стража в домашен арест. (т. е. изобщо не е бил налице годен съдебен акт, окончателно финализиран с подписите на членовете на съдебния състав).“

Комисията, в състав – председател: Галина Захарова – заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, и членове: Капка Костова – председател на Първо наказателно отделение, Галина Тонева – съдия във Второ наказателно отделение  счита, че констатираните нарушения по в. н. ч. д. № 522/2018 г.  представляват инцидентен случай на неправилна съдебна практика. Върховните съдии препоръчват на съдилищата да се укаже стриктно да спазват актуалното законодателство – нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата – при образуване и администриране на делата. Те не са самоцелни, а представляват гаранция за ефективно правосъдие.

Пълният текст на доклада от извършената проверка е публикуван на сайта на ВКС.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Един коментар

  1. Никулина

    Още тогава адвокатите казаха „Неправомерно задържане, за което се предвиждало наказание е НПК от 5 години затвор.“ И какво се случва сега?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.