Последни новини
Home / Законът / Проект: Шефовете в съда и прокуратурата да гледат дисциплинарните дела на подчинени и да им режат заплатите

Проект: Шефовете в съда и прокуратурата да гледат дисциплинарните дела на подчинени и да им режат заплатите

Defakto.bg

Това би преобърнало цялата дисциплинарна практика в ново време

Дисциплинарното производство срещу редовите магистрати да се развива пред техните началници, а не пред ВСС. Като ръководителите в съда и прокуратурата да могат включително да наказват подчинените с намаляване на заплатата и само за най-сериозните санкции – понижаване и уволнение, преписката да се препраща към съответната колегия на ВСС. Дисциплинарните предложения срещу самите началници, съответно, да се разглеждат от кадровиците.

За такива предложения за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), изготвени от членове на дисциплинарната комисия към прокурорската колегия информира news.lex.bg. Предложенията вече са в Министерството на правосъдието и за обсъждането им е създадена работна група.

Идеята на авторите е Висшият съдебен съвет да бъде максимално разтоварен от процедурата по образуване и разглеждане на дисциплинарки, събиране на доказателства и произнасяне.

Ако обаче тези идеи станат факт, те ще преобърнат цялата дисциплинарна практика в съдебната власт в ново време. Законът за съдебната власт досега винаги е предоставял на членовете на ВСС, а не на ръководители, сериозните дисциплинарни производства срещу магистрати като гаранция за обективност. В момента началниците могат само да обръщат внимание и да налагат най-леката санкция „забележка“, която също минава през ВСС.

В Конституцията наистина дисциплинарните правомощия на кадровиците не са детайлно разписани, след последните промени, които включиха разделянето на ВСС на пленум и на две колегии, се предвиди колегиите да налагат „дисциплинарните наказания понижаване и освобождаване от длъжност на съдиите, прокурорите, следователите и административните ръководители в органите на съдената власт“ (чл. 130а, ал.5, т. 3). Очевидно на това разчитат авторите на предлаганите промени.

Те настояват дисциплинарното производство да се развива пред административните ръководители, които да могат включително да санкционират подчинените с намаляване на заплатата от 10 до 20 на сто за срок от 6 месеца до една година. Като до ВСС дори няма да се изпраща съобщение за налагането на това наказание.

Засегнатият магистрат може да обжалва наказанието си, но това ще става не пред ВАС, както досега, а пред административен съд в 14-дневен срок като неговото решение подлежи на касационно обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд.

Дисциплинарното наказание се смята за наложено от деня на съобщаването на наказаното лице на заповедта на съответния ръководител. Жалбата не спира изпълнението на решението, освен ако съдът реши друго.

Интересно обаче как тези идеи се вписват в тълкувателното решение на ВАС от 2017 г. по дисциплинарната практика в дела срещу магистрати. В точка 2 от това решение върховните съдии изрично записаха, че съвместяването на функциите на дисциплинарен обвинител и дисциплинарен съдник не издържа теста за безпристрастност и е сериозно нарушение на административно-производствените правила. Макар че в тълкувателното решение конкретно се обсъждаха случаите, в които едни и същи членове на ВСС веднъж се явяват предложители за образуване на дисциплинарно производство срещу магистрат, а после и членове на състава, който трябва да изясни обективната истина, принципът си остава същият. Още повече, че именно за да се гарантира безпристрастността Законът за съдебната власт в поредна промяна забрани на кадровиците за внасят предложения за дисциплинарни санкции. Но ако цялата наказваща власт отиде у административния ръководител, който може да е инициаторът на дисциплинарното производство, нарушението ще е същото, че и по-сериозно.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Един коментар

  1. луд и глупав

    Ей, не се правете на ОЩИПАНИ! Как може КМЕТЪТ да наказва – с разследваща назнаена комисия! И после той несвързан с разследването, наказва! И сега ще е така. Дисциплинарните производства обаче в чий интерес са – НА ОБЩЕСТВОТО! Затова и изрично трябва да се подчертае, че ИНИЦИАТИВА, ЖАЛБА може да подава само субект с качество Гражданско общество! А такъв е и чиновника АР. Просто, като ИНИЦИИРА разследване по своя инициатива, ще иска ДРУГ ДА СЕ ИЗКАЗВА – ВСС! Толкова е просто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.