Последни новини
Home / Законът / Сдружение на съдебната администрация до ВСС: Решението за коледните бонуси е несправедливо!

Сдружение на съдебната администрация до ВСС: Решението за коледните бонуси е несправедливо!

Defakto.bg

Председателят Александър Николов упреква кадровиците в липса на диалог и пасивност

Да се обърне необходимото внимание върху наболели проблеми в работата на служителите се настоява в писмо от Сдружение на администрацията в органите на съдебна власт до ВСС и главния секретар Силвия Илиева. А като най-актуален въпрос е изтъкнато определянето на коледните премии.

Понастоящем сдружението обединява над 1600 членове, служители в администрацията на над 80 органа на съдебната власт, локализирани в над 45 организационни секции в цялата страна, сочи подписалият писмото председател Александър Николов.

„Считаме, че е дошло време, в което ВСС и отговорните институции да вземат отношение и да предприемат необходимите действия за реформа в администрацията в органите на съдебната власт. За краткото време на своето съществуване успяхме да идентифицираме много и съществени проблеми в работата на администрацията, които от години остават неразрешени и рефлектират върху авторитета на съдебната система като цяло. Реформата в съдебната власт е една от най-актуалните теми за страната ни. Непрекъснато се говори за реформа, но тя трябва да е както за магистратите, така и за съдебните служители. Дълбоко сме убедени, че един от най – съществените и значими фактори за постигането на реформа в съдебната власт е човешкият ресурс в лицето на всички служители в съдебната администрация“, пише Николов.

И упреква ВСС в липса на диалог, пасивност, разделяне между магистрати и служители.

Най-актуалният въпрос

„Ще започна с най-актуалния въпрос напоследък – за коледните премии. ВСС взе интересно решение, което предизвика смесени чувства у служителите“, заявява председателят на сдружението. Напомня, че измежду два варианта за добавките е избран този, при който натрупаният остатък да се раздаде на всички магистрати и служители в размер на 33 % – така служителите, които не са получили дължими 251 лв. за облекло няма да ги получат, но ще бъдат компенсирани с премии.

„Тези 251 лева за човек с възнаграждение, близко до минималната работна заплата, са трудно прежалими. Считам за недопустимо в системата на съдебната власт да се делят магистрати и служители по отношение на социални придобивки“, се казва в писмото до ВСС.

Препъни-камъчетата

Като съществен проблем се изтъква липсата на участие на представители на съдебната администрация в работните групи на ВСС по въпроси, които ги касаят.

Също и: последната индексация на заплатите на служителите, неизплатените суми за облекло, неиндексираните възнаграждения на служителите, които са с трансформирани длъжности, задаване на допълнителни изисквания за професионален опит за някои от длъжностите, което възпрепятства кариерното развитие.

„Дошло е време ВСС да вземе отношение и да предприеме необходимите действия за защита на служителите в съдебната администрация“, призовава Александър Николов.

Като „препъни-камъчета“ определя:  противоречие на Правилника за администрацията на съдилищата със ЗСВ, липсата на Наредба за проверка на декларациите по ЗПКОНПИ, липса на актуална и ефективна методика за атестиране на съдебните служители, ниските възнаглаждения в специализираната администрация, неравномерната натовареност.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.