Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС: Великобритания може едностранно, без съгласието на Брюксел, да се откаже от Brexit

Съдът на ЕС: Великобритания може едностранно, без съгласието на Брюксел, да се откаже от Brexit

Defakto.bg

Великобритания може да реши едностранно да се откаже от Brexit, без да има нужда от одобрението на другите страни членки на ЕС, обяви съдът на ЕС днес.

„Обединеното кралство има правото да оттегли едностранно уведомлението за намерението си да напусне на ЕС“, записаха в тълкувателно решение съдиите на  Европейския съюз.

„Подобно оттегляне, взето според собствените ѝ конституционни правила, ще доведе до оставане на Великобритания в рамките на Съюза без промяна на условията на статута ѝ като страна член“, добавят съдиите. Решението за отмяната трябва да  е  недвусмислено и безусловно  и писмено отпавено до  Европейския съвет, казва още съдът.
Подобно оттегляне потвърждава членството на ЕС в съответната държава – членка в рамките на които са непроменени по отношение на неговия статут на държава – членка и които въвеждат процедурата за оттегляне до края.

С това Съдът на Европейския съюз се съобрази със заключението на своя генерален адвокат, което беше публикувано на 4 декември и за което Де Факто информира.

Британското уведомление (нотификация) до Европейския съвет бе предадено на 29 март 2017 г.  Другите държави от ЕС, както и ръководството на блока, настояваха  оттеглянето на известието от  Лондон да може да става само със съгласието на Брюксел и останалите държави членки, тъй като  в противен случай и други страни може да се възползват от подобна тактика, за да си извоюват отстъпки.

Делото беше представено пред Европейския съд от шотландски политици противници на Brexit.  Те се надяваха, че това може да отвори път за възможен втори референдум за оставане в съюза.

Това решение няма да спре Обединеното кралство да напусне ЕС, заяви британският министър на околната среда Майкъл Гоув – една от водещите фигури в кампанията за Брекзит, цитиран от БНР.

Той  заявява, че Великобритания не иска да остане в ЕС, за което са гласували 17,4 милиона британци, а това включва и прекратяване на юрисдикцията на Европейския съд. Гоув отбеляза, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС на 29 март и гласуването на сделката на премиера утре ще се състои.

Алин Смит, евродепутат от Шотландската национална партия и противник на Брекзит, който бе сред онези, сезирали Съда на Европейския съюз да се произнесе по тълкуването на чл. 50 от Лисабонския договор – каза, че „днешното решение изпраща ясно послание на британските депутати преди гласуването утре, че има изход от тази криза“.

„Светлина в края на тунела за икономиката, за работните места и за позицията на Великобритания на световната сцена. Сега всичко зависи от Великобритания“, каза той

Кореспондентът на Би Би Си в Брюксел Адам Флеминг коментира, че решението на Европейския съд означава, че опцията за оставане в ЕС вече изглежда реална, но твърде много неща трябва да се променят в британската политика, за да се случи това, включително промяна във вижданията на правителството.

Очаква се  премиерът Тереза Мей в 17. 30 ч. да каже дали ще отложи насроченото за утре гласуване на нейната сделка за Брекзит в Камарата на общините.

По – късно, британският премиер Тереза Мей обяви в парламента, че отлага утрешното гласуване на нейната сделка за Брекзит в Камарата на общините, защото очаква тя да не бъде одобрена със значително мнозинство. Мей посочва, че  депутатите одобряват по-голямата част от сделката, но „предпазният механизъм“ за ирландската граница буди тревоги и тя ще отиде в Брюксел да запознае европейските лидери със загрижеността на британските парламентаристи.

Поради изключителната важност на решението, което трябва да бъде взето, Тереза Мей ще опита да получи допълнителни гаранции в Брюксел за „предпазния механизъм“, което би помогнало сделката да бъде одобрена по-късно.

Сигналите от ЕС обаче не са обнадеждаващи, тъй като оттам заявиха, че сделката не подлежи на предоговаряне.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурор Георги Иванов от СРП: Изказването на Нинова е недопустимо, манипулативно и политическо

По повод днешното изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова, според която „държавното обвинение участва …

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.