Последни новини
Home / Законът / Бившият зам-кмет на София Евгени Крусев обвинен за ремонта на „Граф Игнатиев“

Бившият зам-кмет на София Евгени Крусев обвинен за ремонта на „Граф Игнатиев“

Defakto.bg

Прокуратурата твърди евентуална щета от 5 милиона лева

Бившият зам.-кмет на София по транспорта Евгени Крусев стана обвиняем. Днес специализираната прокуратура му е предявила обвинение за престъпление по служба, от което може да настъпи вреда в размер на 5 028 354 лева. Това са евентуалните загуби при корекции на отпуснатите безвъзмездно средства по европрограма.

Крусев, който неотдавна даде оставка в „знак на отговорност“ за ремонта на ул.“Граф Игнатиев“ и след като бе получил призовка от прокуратурата. Той е с най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

Крусев е категоричен, че при взимането на решения се е водил от интересите на общината и никога не е взимал решения еднолично – за ремонта, за обществените поръчки. На тези решения, по думите му, стоят подписите на експертите, които са били компетентни в съответните области, съобщи БНР.

Съобщението на прокуратурата:

На 16.10.2018 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Фондация „Спаси София“, в който са изложени данни за нередности с обществена поръчка, финансирана със средства от Европейския съюз по процедура „Изграждане, възстановяване и обособяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София – зона – 2“.  Главният прокурор е изпратил сигнала на Специализираната прокуратура, по компетентност.

На 23.10.2018 г. Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление по служба /чл.282  ал.2 вр. ал.1 НК/.

Допълнително, на 05.11.2018 г. до главния прокурор е постъпил и сигнал от кмета на Столична Община – г-жа Йорданка Фандъкова, с приложени документи и резултати от извършена по нейно разпореждане проверка по случая. Документите са изпратени на Специализираната прокуратура, по образуваното досъдебно производство. От страна на ръководството на общината е оказано пълно съдействие при снабдяване с необходимата документация.

Разследването на Специализираната прокуратура е установило следната фактическа обстановка:

С решение от 08.08.2017 г. на Столична община е открита обществена поръчка, по  оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г., с директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. По тази процедура, на 15.09.2017 г.4-ма участника са подали оферти – “ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД, Обединение “Трейс РВП”, Обединение “ИСАФ С.А.- Колас Рай С. А. зона 2” и фирма Джи Пи Груп. По реда на ЗОП, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е упълномощила своя заместник Евгени Крусев за възложител – да открие и проведе обществената поръчка.

В техническите условия на поръчката /заданието/, освен изисквания за гранитни настилки, бетонови и други материали, има изключително конкретно изискване за технологията, която ще се използва за осигуряване на необходимите виброизолационни качества на трамвайното трасе и за параметрите, на които виброизолационните елементи следва да отговарят. В проекта за реконструкция е заложена така наречената еластична виброизолационна подложка за система „плаващи плочи”, с цел осигуряване на най-добра виброизолационна защита, което е от особено значение за гъсто застроени и то със стари сгради улици, каквато е ул. „Граф Игнатиев“.

Обединение “ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД участва в обществената поръчка с материали на фирма Pandrol. За да бъде допуснато тяхното използване те трябва да отговарят на критериите в техническата документация /заданието/ на поръчката, а именно: маса, статичен коефициент на еластичност и динамичен коефициент на еластичност. Масата е важен критерий, тъй като качествените системи за виброизолация трябва да бъдат достатъчно гъвкави, за да поемат вибрациите и шума от преминаващите по трасето трамваи.Именно масата е показателят, определил резултатите от процедурата. Максимално допустимите стойности на масата на подложката според заданието на поръчката, утвърдено от Крусев, са 5кг/м2.Тъй като ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗДса предложили  продукта на Pandrol с маса от 15,6кг/м2 или над 3 пъти по-високи стойности от максималните по задание, те са отстранени от процедурата /офертата им не отговаря на предварително обявените условия на поръчката/.

Дружеството Джи Пи Груп печели обществената поръчка, като е предложило материали на австрийската фирма Getzner, с характеристики, отговарящи на техническото задание. Така именно с това дружество, като изпълнител, е подписан договор от Столична община.

На 08.06.2018 г., след започване на реалните строителни дейности по ул. Граф Игнатиев, в общината е получено становище от инж. А. Тасев – председател на съвета на директорите на Столичен електротранспорт ЕАД, в която сочи, че материалът на Pandrol e повече от подходящ за трамвайното трасе, докато този, с който фирма Джи Пи Груп печели и който отговаря на всички технически изисквания на поръчката, не е. Проведено е заседание на експертен съвет по устройство на териториятаи със свое решение членовете на съвета са гласували за замяна на материала на Getzner/предложен от Джи Пи Г и отговарящ на техническото задание/ с този на Pandrol /заради който при класирането „ПСТ градска среда Зона 2“ ДЗЗД е било отстранено/.

Евгени Крусев, като възложител, е нарушил служебните си задължения, като в нарушение на  чл. 116 от ЗОП предприел съществено изменение  на сключения договор с „Джи Пи Груп“, изразяващо се в изготвяне на нов инвестиционен проект и промяна на издаденото разрешение за строеж, вкл. и за полаганата виброизолационна система /подмяна на виброизолационните елементи по задание, оферта и договор с такива, заради които друг участник е бил отстранен от участие, поради несъответствието им със заданието/. От деянието на Крусев могат да настъпят значителни вредни последици  в размер на 5 028 354 лв., тъй като са създадени условия за прилагане на финансови корекции на основание чл. 70, ал.1 т.10 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Евгени Крусев е с мярка за неотклонение „Подписка“. Наложена му е забрана да напуска страната.

Информация за действията на прокуратура по случая е предоставена и на ОЛАФ.

 

 

About De Fakto

Проверете също

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.