Последни новини
Home / Законът / Кариерен бонус – шеф на административния съд в Плевен става магистрат в София

Кариерен бонус – шеф на административния съд в Плевен става магистрат в София

Defakto.bg

Позабравената тема за кариерните бонуси избуя на заседанието на съдийската колегия на ВСС днес.

Поводът бе заявление на Полина Богданова-Кучева, председател на административния съд в Плевен с изтичащ мандат, от 27 декември да бъде “възстановена” като редови съдия, но в столицата и то в административния съд – София-област. Който досега не е сред натоварените съдилища.

Кучева се позовава на чл. 169, ал.5 от Закона за съдебната власт. Текстът гласи: “След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт”. Именно на този “бонус”, предвиден за съдийските и прокурорски шефове, се позоваваха вносителите на поправките в ЗСВ, които дадоха кадрови привилегии на членовете на съдебния съвет след изтичането на мандата им.

В крайна сметка, с 9 срещу 3 гласа колегията одобри “възстановяването” на Полина Кучева в столичния областен административен съд. “Против” бяха само Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Лозан Панов. Но преди това се разви сериозен дебат. Защото удовлетворяването на молбата води и до разкриване на нов щат в този административен съд. Бяха припомнени и сходни спорове в предната съдийска колегия, на базата на решение на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) подобни искания на отиващи си административни ръководители да се удовлетворяват, ако в желания от тях съд има вакантни длъжности и при преценка на степента на натовареност.

Председателят на ВАС Георги Чолаков обаче днес припомни: “Приложихме кариерния бонус за всички членове на ВСС, които ги поискаха. Да, не е редно, да, бонус е, но го има в закона. Госпожа Кучева има лични причини за искането си. А и предстои от 1 януари Административен съд-София-областт (АССО) да поеме ред нови дела”. Мащабните промени в АПК прехвърлиха на АССО делата срещу регулаторите, по Закона за българските лични документи и др.  Тези норми влизат в сила от 1 януари 2019 г.

Даниела Марчева се присъедини с тезата, че законът задължава ВСС да удовлетвори направеното искане.

Несъгласните обаче посочиха, че ако лични причини налагат преместване от Плевен в София, тук има две свободни щатни бройки в свръхнатоварения Административен съд – София-град, но не е посочен той.

Олга Керелска бе категорична – вместо да прави реформи, колегията се занимава основно с увеличаване на щатове! И изрази твърдо несъгласие на всяка цена да се удовлетворяват желанията на ръководители с изтичащ мандат за новата им месторабота.

Атанаска Дишева каза: “Ще подкрепя заявлението на Полина Кучева само по една причина – заради предстоящата натовареност на АССО, но трябва да преосмислим практиката си и да вземем решение как ще процедираме занапред. Защото е права госпожа Керелска, че само разкриваме щатове и изпълняваме желания”.

Цветинка Пашкунова заяви: “Няма спор, че при изтичането на мандата административният ръководител се връща на предишната си длъжност, а ако за нея няма свободен щат, се разкрива такъв. Но кариерният бонус административният ръководител да избира къде да работи като съдия, следва да е предпоставен от наличието на свободни щатове там.

Ако решим, че това е безусловно право на административните ръководители, ще отворим широко вратите всеки да предпочете да работи в по-малко натоварен съд, а ние ще разкриваме без ограничения нови щатни бройки, а страшно натоварени съдилища няма да бъдат щатно обезпечени”.

 

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.