Последни новини
Home / Законът / Кариерен бонус – шеф на административния съд в Плевен става магистрат в София

Кариерен бонус – шеф на административния съд в Плевен става магистрат в София

Defakto.bg

Позабравената тема за кариерните бонуси избуя на заседанието на съдийската колегия на ВСС днес.

Поводът бе заявление на Полина Богданова-Кучева, председател на административния съд в Плевен с изтичащ мандат, от 27 декември да бъде „възстановена“ като редови съдия, но в столицата и то в административния съд – София-област. Който досега не е сред натоварените съдилища.

Кучева се позовава на чл. 169, ал.5 от Закона за съдебната власт. Текстът гласи: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“. Именно на този „бонус“, предвиден за съдийските и прокурорски шефове, се позоваваха вносителите на поправките в ЗСВ, които дадоха кадрови привилегии на членовете на съдебния съвет след изтичането на мандата им.

В крайна сметка, с 9 срещу 3 гласа колегията одобри „възстановяването“ на Полина Кучева в столичния областен административен съд. „Против“ бяха само Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Лозан Панов. Но преди това се разви сериозен дебат. Защото удовлетворяването на молбата води и до разкриване на нов щат в този административен съд. Бяха припомнени и сходни спорове в предната съдийска колегия, на базата на решение на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) подобни искания на отиващи си административни ръководители да се удовлетворяват, ако в желания от тях съд има вакантни длъжности и при преценка на степента на натовареност.

Председателят на ВАС Георги Чолаков обаче днес припомни: „Приложихме кариерния бонус за всички членове на ВСС, които ги поискаха. Да, не е редно, да, бонус е, но го има в закона. Госпожа Кучева има лични причини за искането си. А и предстои от 1 януари Административен съд-София-областт (АССО) да поеме ред нови дела“. Мащабните промени в АПК прехвърлиха на АССО делата срещу регулаторите, по Закона за българските лични документи и др.  Тези норми влизат в сила от 1 януари 2019 г.

Даниела Марчева се присъедини с тезата, че законът задължава ВСС да удовлетвори направеното искане.

Несъгласните обаче посочиха, че ако лични причини налагат преместване от Плевен в София, тук има две свободни щатни бройки в свръхнатоварения Административен съд – София-град, но не е посочен той.

Олга Керелска бе категорична – вместо да прави реформи, колегията се занимава основно с увеличаване на щатове! И изрази твърдо несъгласие на всяка цена да се удовлетворяват желанията на ръководители с изтичащ мандат за новата им месторабота.

Атанаска Дишева каза: „Ще подкрепя заявлението на Полина Кучева само по една причина – заради предстоящата натовареност на АССО, но трябва да преосмислим практиката си и да вземем решение как ще процедираме занапред. Защото е права госпожа Керелска, че само разкриваме щатове и изпълняваме желания“.

Цветинка Пашкунова заяви: „Няма спор, че при изтичането на мандата административният ръководител се връща на предишната си длъжност, а ако за нея няма свободен щат, се разкрива такъв. Но кариерният бонус административният ръководител да избира къде да работи като съдия, следва да е предпоставен от наличието на свободни щатове там.

Ако решим, че това е безусловно право на административните ръководители, ще отворим широко вратите всеки да предпочете да работи в по-малко натоварен съд, а ние ще разкриваме без ограничения нови щатни бройки, а страшно натоварени съдилища няма да бъдат щатно обезпечени“.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.