Последни новини
Home / Избрано / Незаконното връщане в ареста на Иванчева и Петрова не е случайна грешка, а груб произвол спрямо закона и Конституцията

Незаконното връщане в ареста на Иванчева и Петрова не е случайна грешка, а груб произвол спрямо закона и Конституцията

Defakto.bg

Само с констатация за неправилна съдебна практика ли ще останат изводите в доклада на ВКС за безобразно погазване на човешки права?!

 Петър Обретенов, юрист

„Инцидентно“ Иванчева и Петрова – върнати в ареста от Апелативния спецсъд

Излезе доклада на комисията назначена със заповед на председателя на ВКС за проверка на администрирането и организацията на движението на делото образувано по повод протеста на специализираната прокуратура срещу  определението на съдия Хинов за замяна на мярката за неотклонение спрямо обвиняемите Иванчева и Петрова от задържане под стража с домашен адрес и за незабавното им освобождаване.

                        Изводите на комисията са, че действията на специализирания АС са извършени по непредвидено в НПК извънредно производство, в грубо нарушение на закона и на правилата за организация и администриране на делата. Обвиняемите не са били уведомени по надлежния ред за протеста и не им е била дадена възможност да го оспорят и направят възражения. Комисията прави констатацията, че се касае за инцидентен случай на неправилна съдебна практика и излиза с препоръката да се укаже на съдилищата стриктно да спазват актуалното законодателство – нормите на НПК и Правилника за администриране на съдилищата.

                        Само това ли? Проверката констатира не обикновени пропуски в администрирането на делата, а такива, които грубо нарушават основни принципи на наказателния процес, а даже и на Конституцията. Действията на прокуратурата и АС са извън процедурата предвидена в НПК. Те грубо нарушават конституционното право на защита гарантирано на всеки заподозрян и обвинен в извършване на престъпление.

                        Такова грубо незачитане на закона и Конституцията е равносилно на произвол. То не може да бъде толерирано чрез едно напомняне към другите магистрати, че трябва да спазват закона и да се придържат към законоустановените форми на процесуални действия. Законът задължава компетентните органи при подобен случай да вземат дисциплинарни мерки спрямо магистратите, които са си позволили да се поставят над закона. Как да стане това е указано в ЗСВ. Резултатите от проверката са публични и компетентните органи – ВСС и Инспектората към него – са длъжни служебно да се занимаят с тях. Повтарям, касае се не за пропуски и грешки при администрирането на делата, а за грубо нарушение на закона равносилно на произвол, недопустимо за държава, която претендира да е правова.

                        Ако не искаме да останем само с претенциите си, че сме правова държава наш дълг е да искаме изпълнение на закона.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Един коментар

  1. Реалист

    „Съдиите“ от Апелативния специализиран съд, ще понесат ли наказания ЗА ГРУБИЯТ СИ ПРОИЗВОЛ????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Това вече е АНАРХИЯ В СЪДОПРОИЗВОДСТВОТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.