Последни новини
Home / Законът / С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи България и Румъния за пълноправно членство в Шенген

С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи България и Румъния за пълноправно членство в Шенген

Defakto.bg

Министрите на ЕС трябва да допуснат България и Румъния до Шенгенското пространство без граничен контрол възможно най-бързо, приеха  с резолюция евродепутатите на сесия в Страсбург. 

С голямо мнозинство те подкрепиха доклада на  лидера на ПЕС  Сергей Станишев (С&Д, България) за премахване на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници спрямо България и Румъния  –  514 евродепутати гласуваха „за“, 107 „против“ и 38 „въздържал се“.

„С този доклад Европейският парламент заяви, че България и Румъния трябва незабавно да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство, и то с всички граници едновременно – сухопътни, морски и въздушни. Това е качествено нов елемент в позицията на ЕП“, коментира  Станишев.

Мнозинството е категорично, че  присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство трябва да стане с единен правен акт, а не в две стъпки,  първо да се премахнат проверките на вътрешните морски и въздушни граници, а после по вътрешните сухопътни граници.    Евродепутатите подчертават , че запазването на вътрешния граничен контрол или повторното му въвеждане в Шенгенското пространство подкопава доверието на гражданите в европейските институции и интеграцията.  Той също има отрицателно икономическо въздействие върху вътрешния пазар на ЕС и износа и вноса от и за България и Румъния, изтъкват евродепутатите.

Парламентът даде зелена светлина на България и Румъния за присъединяването им към Шенгенското пространство за първи път през юни 2011 г. и оттогава няколко пъти потвърди позицията си.

Понастоящем България и Румъния прилагат Шенгенските правила, като проверки се извършват на вътрешните граници на двете страни. Окончателното решение дали двете страни могат да станат част от Шенгенското пространство трябва да бъде взето чрез единодушно гласуване в Съвета на ЕС.

Парламентът също призовава министрите на ЕС да вземат решение за присъединяването на Хърватия към Шенген, веднага щом страната успешно изпълни необходимите критерии.

„Kато убеден европеец, за мен докладът е важен сигнал към гражданите на двете държави, които въпреки изпълнените критерии за прием, продължават да подлежат на паспортни проверки, оставяйки горчивото усещане за вторично гражданство на Съюза.  Отдавна е крайно време Съветът да докаже, че правилата са еднакви за всички и неотложно да предприеме нужните действия по приемането на България и Румъния в Шенген“ изтъкна докладчикът в сянка Филиз Хюсменова (АЛДЕ, България).

Емил Радев (ЕНП, България) коментира „Спирането на членството на България в Шенген е опит за създаване на Европа на две скорости – не въз основата на суверенно решение на дадена държава членка да се присъедини или не към дадено европейско решение, а въз основата на наложена отвън политика.  Време е лидерите на определени държави членки да осъзнаят, че Европейският съюз е един за всички, и че правилата важат за всички нас по еднакъв начин. Време е да спрат да нарушават законите, когато така е по-удобно за тях, а после да порицават другите, че не спазвали европейските норми!“.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.