Последни новини
Home / Законът / Адвокат Ирен Савова: Незаконно се разпространяват непроверени СРС по делото „Младост“. Г-н Цацаров, кой го прави?

Адвокат Ирен Савова: Незаконно се разпространяват непроверени СРС по делото „Младост“. Г-н Цацаров, кой го прави?

Defakto.bg

В ход е недостойна игра в помощ на обвинението срещу Иванчева и Петрова, категорична е известната юристка

Без да са издържали проверката за достоверност пред съда, из медии се тиражират записи от специални разузнавателни средства, за да подпомагат тезата на обвинението срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова. В ход е незаконна и недостойна игра с не правни средства и за да се разсеят всякакви съмнения главният прокурор трябва да отговори на въпроса: кой и защо разпространява тези СРС?

За това призова известният адвокат Ирен Савова, която защитава Биляна Петрова в скандалното дело „Младост“ днес пред бТВ. Савова коментира разпространявани в публичното пространство „разговори“, за които се твърди, че са от спецсредства по гръмкия процес. Дали обаче отразеното на хартия отговаря на записаното от микрофоните е под въпрос и именно това сравнение тепърва ще се прави в хода на наказателното дело в спецсъда.

„Тези СРС не са минали процедурата, която следва да минат. А разпространяването им е поредното закононарушение което се прави. Това дело започна, продължава и непрекъснато върви със скандали и закононарушения. В същото време презумпцията за невиновност все още, доколкото знам, не е отменена“, напомни Ирен Савова.

Тя бе категорична: „Вадят се избирателно неща извън контекста, които помагат на тезата на обвинението. Защо, например, не бъде разпространен аудио и видеозапис, в който строителният предприемач Александър Ваклин (по твърденията на прокуратурата – човекът, от когото кметът и зам.-кметът на „Младост“ поискали 500 хил.евро подкуп – б.р.) отива при Иванчева и Петрова, за да им дава парите? Ваклин отива в община „Младост“, парите са в него, белязани са, той записва разговора, в един момент тримата остават насаме. Защо тогава господин Ваклин не им дава парите, нали е дълбоко убеден, че са му искали подкуп?!“

Срещата между тримата е известна, на нея се говори за градинки и детски площадки, присъства и отговорният за даренията служител от общината, който после си тръгва. „Когато се види развоя на тази среща ще разберете, че Иванчева и Петрова нито са искали, нито са си помисляли да искат от някого подкуп. Двете дори питат Ваклин как се казва. Е, как хем очакваш твърдяните от прокуратурата огромни суми, хем дори не си ги търсиш?“, попита Ирен Савова.

Юристката призова: „Недейте, не се оставяйте журналистите да бъдете въвлечени в подобно нещо. Не може да се сипят обвинения от екрана, за това има съд, за това има процедура. Ние искаме да се спазва закона и нищо повече, искаме аргументите, които има държавното обвинение, да се излагат в съда. И там ние ще изложим нашите аргументи. Да се разпространяват по подобен начин доказателства и материали от делото е абсолютно незаконно. Не желая да бъда въвлечена в подобна игра, която освен незаконна е и недостойна и срещу която цялото българско общество трябва да се борим. Това не са правни методи“.

От своя страна Ирен Савова настоя за отговори. А именно: „Кой и защо разпространява тези СРС, за да подпомагат тезата на обвинението? И за да се разсеят всякакви съмнения, че идват от прокуратурата, г-н главният прокурор трябва да отговори на въпроса„.

На въпрос за упражняван натиск спрямо самата нея адвокатът каза, че такъв натиск има и той се изразява в намесата на държавното обвинение по гражданско-правни спорове, в които прокуратурата няма място.

Ирен Савова подчерта и друго – очевидно решенията по кой казус да се работи, а по кой – не, се вземат избирателно. „Като български гражданин аз не се чувствам равнопоставена с г-н Ваклин. Защото при разпита на г-н Ваклин в съда се установява, че той за ръчичка е воден от служител на КОНПИ в специализирана прокуратура, там слиза специално прокурор, който го взема, помага му да си напише жалбата и започва да се тресе цялата държава. Когато аз подавам сигнали до прокуратурата, че ми е откраднат документ с изключително важно значение няма нищо. Разпространиха се даже мои некролози, сезирах прокуратурата, до този момент нямам знак, че по този въпрос се работи. Моля всички пред закона да бъдем равни!“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът връчи мандат на Асен Василев, кандидат за премиер на „Продължаваме промяната“

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и …

В Съюза на юристите обсъждат как ефикасно да се усъвършенства конституционния модел на съдебната власт

В залата на Съюза на юристите се проведе публично обсъждане на референти модели на съдебната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.