Последни новини
Home / Законът / Кадровиците в почуда кой да проверява съдебните служители за имоти и конфликт на интереси

Кадровиците в почуда кой да проверява съдебните служители за имоти и конфликт на интереси

Defakto.bg

Двеста малки КОНПИта ли ще правим, пита Боряна Димитрова

Изисквания на антикорупционния закон, свързани със съдебните служители, вкараха ВСС в режим на безизходица.

Днес пленумът разискваше проект на Наредба за организацията и реда за извършване на проверка на декларациите по реда на Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество и за установяване на конфликт на интереси в администрацията на органите на съдебната власт, Висшия съдебен съвет, Инспектората към Висшия съдебен съвет и Националния институт на правосъдието.

Като най-спорният въпрос бе кой орган трябва да проверява имотните декларации, включително да прониква в банковите тайни, както и да установява конфликта на интереси на служителите. Вторият момент бе какви глоби да им се налагат при неподаване на декларации и установен конфликт на интереси. Защото в антикорупционния закон те са сурови – минимумът за администрацията е от 1000 до 5000 лв, в пъти надвишаващи заплатите на съдебните служители.

Работна група с председател Боян Магдалинчев бе предложила всеки орган на съдебната власт да има комисия по проверка на декларациите, съответно конфликта на интереси, или специално упълномощени служители. Като се позовава отново на разпоредби на антикорупционния закон.

„Създаваме над 200 малки КОНПИта, представяте ли си как 600 души ще тръгнат да проверяват банкова тайна, по-скоро да поискаме промяна на закона!“, възпротиви се Боряна Димитрова.

По критичния момент за глобите в проекта се предлагаше те са в намален размер – от 300 до 1000 лв., но пък тук възникнаха възражения, че ВСС няма право да дописва закона.

В крайна сметка Боряна Димитрова предложи проектът на наредба да се върне за доработване, защото „мракобесието, което ще сътворим, не е малко“.

Предложението се прие единодушно.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Един коментар

 1. Стеднли

  Маркобесието, мили ВСС, започна. Започна със свикването на Върховния съд на „свижданка“ в парламента, където законодателната, изпълнителната и прокурорската* власт се накараха вкупом на съдебната, че защитава някаква си конституция. Маркобесиоето продължава с промени в ЗПКОНПИ, които разрешават на изпълнителната власт да конфискува частната ти собственост, независимо че си абсолютно оневинен от съда. Няма пречка, когато борим корупцията.

  Преди борихме фашизма, ся борим корупицята.
  Преди конфискуваше народът, сега конфискуват гражданите.
  Преди крадеше Народният съд, сега краде КПОНПИ.
  Нищо не се е променило.

  * Да, знам, че на хартия няма такава, както и че на хартия има много неща, които в реалния свят не се прилагат – като НПК-то от спецсъда например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.