Последни новини
Home / Законът / Окончателно: “Скритите арести” влязоха в НПК, редактирани

Окончателно: “Скритите арести” влязоха в НПК, редактирани

Defakto.bg

Депутатите спасиха прокуратурата от задължително четене на обвиненията

Парламентът окончателно прие второ четене днес внесения от кабинет проект за промени в Наказателния кодекс (НК), с който сериозно се редактират и други закони.

След като вчера приключиха с измененията в самия НК, днес мнозинството в парламента каза “да” на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, включително и най-конфликтните поправки.

Безспорно като такава се очерта поправката, която предвижда посочен от арестант човек да не бъде уведомяван за задържането му до 48 часа, ако “неотложна необходимост” или “наложителни действия по разследването” го налагат. Новият текст (чл. 63, ал. 9 НПК) стана известен като промяна за “скритите арести”, срещу която първоначално възражения имаше и прокуратурата, а Висшият адвокатски съвет категорично настоя тя да не приема. Този текст да отпадне бяха предложили и депутати от БСП.

Окончателният вариант, приет от депутатите, гласи:

Чл. 63, ал.9 НПК:

Уведомяването по отношение на конкретно лице може да се отложи за срок до 48 часа, когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или когато е наложително предприемането на действия от разследващите органи, чието възпрепятстване би затруднило сериозно наказателното производство. Отлагането на това уведомяване се прилага с оглед на особените обстоятелства на всеки конкретен случай, като не надхвърля необходимото и не се основава само на вида или тежестта на извършеното престъпление.

Ново е второ изречение. Остават и разпоредбите, че решението за отлагането на уведомяването се взема от прокурора с мотивирано постановление и се обжалва пред съда, който се произнася незабавно, еднолично и окончателно.

Тези текстове са правен терор, обяви днес Тодор Байчев (БСП), цитиран от “Фокус”.

“След продължителен дебат възприехме умерен подход и сме представили оптимален текст”, бе отговорът на Данаил Кирилов..

Остава и разпоредбата в НПК (чл. 96), задължаваща обвиняемия да мотивира отказа си от защитник, както и във всеки момент да се откаже от този отказ, но извършените следствени действия запазват процесуалната си стойност, срещу която също възразяваха адвокатите.

И още – занапред председателят на съдебния състав ще предоставя “възможност” на прокурора да изложи обстоятелствата, включени в обвинението (чл. 276 НПК). Така на прокуратурата се спестява изчитането на обвиненията, което й изигра лоша шега по делото “КТБ” заради мащабността на изписаното от прокурорите.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.