Последни новини
Home / Законът / Парламентът криминализира незаконното производство на алкохол и цигари

Парламентът криминализира незаконното производство на алкохол и цигари

Defakto.bg

Народното събрание окончателно криминализира на второ четене промени в Наказателния кодекс.  Промените  предвиждат всеки, който произвежда алкохол или тютюневи изделия без разрешително, да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Лице, което изготвя, държи или укрива предмети, предназначени за изграждане на съоръжения за производство на алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия, ще се наказва с лишаване от свобода до 3 години.

Депутатите решиха още в деянието “кражба” изрично да се посочи и кражбата на моторно-превозно средство, за да се наказва и това престъпление със затвор от 1 до 10 години.

Спорове предизвика предложението на управляващите изрично да криминализират кражбата на МПС.  Според Крум Зарков от БСП и без този текст НК дава всички легални инструменти да се преследва това деяние. “Очевидно е, че няма нужда от такъв. Защо тогава се прави въпросът”, коментира той.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че се цели да се отличат различните хипотези на обичайната кражба и отнемане, с цел демонтаж и продажба на частите на моторното-превозно средство. “Много често се откриват части от него на т.нар. площадки за метал, автоморги или магазини за авточасти и сервизи и поради тази причина ние смятаме, че има необходимост да се създаде такъв квалифициран състав, доколкото да обхванем и случаите, в които МПС е било разкомплектовано”, заяви той

 

About De Fakto

Проверете също

Делото за катастрофата край Своге тръгва на 18 май с шестима обвиняеми

Софийският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото за катастрофата край Своге през 2018 година, …

Пускат фалшива жалба срещу конкурс от името на съдия. Тя е регистрирана във ВАС

В съда приемат всички оспорвания, ако отговарят на формалните изисквания, истината излиза пост фактум Фалшива …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.