Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев определи като „повърхностни“ аргументите за отказ от въвеждане на машинно гласуване

Президентът Радев определи като „повърхностни“ аргументите за отказ от въвеждане на машинно гласуване

Defakto.bg

Недопустимо е при избори делът на недействителните бюлетини да е висок и да остава съмнението, че в техния брой има и действителни бюлетини, които обаче са подменени при предаването, казва държавният глава.

Трябва да търсим всички възможни механизми да намалим драстично дела на недействителни бюлетини, заяви държавният глава при закриване на дискусията „Избори – прозрачност и доверие“.  Румен Радев предложи да се разгледа темата за въвеждане на видеонаблюдение в секционните избирателни комисии.   Това според държавния глава ще осигури прозрачност при броенето на бюлетините.   Важно е двата вота, които предстоят през 2019-а година, да са прозрачни и честни, посочи Радев.  Според него проблемите в изборния процес се разширяват чувствително.

На срещата присъства вицепрезидентът Илияна Йотова,  представители на законодателната и изпълнителната власт, експерти  от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния процес, съобщи президентският пресцентър.

Поставяйки въпроса за въвеждане на видеонаблюдение в секционните избирателни комисии, президентът каза:  „Много е важно законодателят така да реши този въпрос, че да се запази и тайната на гласуването, но най-вече да има пълно обхващане на броенето на бюлетините, всеки гражданин трябва да може в края на изборния ден да проследи на своя телефон или компютър какво става в секцията, където той си е подал гласа. Това ще има дисциплиниращ ефект върху секционните избирателни комисии“.

Съветникът на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева смята, че след като заседанията на Централната избирателна комисия и на районните комисии се излъчват онлайн, логично е този подход да се пренесе и към секционните комисии: „Но с много важен акцент на нашето предложение – камерите се включват след приключване на гласуването в изборният ден“, посочи тя.

Председателят на ЦИК Ивелина Алексиева призова политиците за отговорно отношение при определяне състава на секционните комисии.

Честата смяна на съставите на секционните избирателни комисии, подмяната в деня преди изборите, включително в изборния ден и влизане в комисии на тези лица, които не са преминали никакво обучение, създава проблем“, каза тя.

 По думите на Румен Радев е недопустимо при избори, особено парламентарни, делът на недействителните бюлетини да е висок, например  6 процента, и да остава съмнението, че в техния брой има и действителни бюлетини, които обаче са подменени при предаването.  Според президента е важно обществото да осъзнае, че това не е проблем само на партиите коя сила колко процента е спечелила. „Това е проблем на нас – гражданите, защото това означава подмяна или изкривяване на нашия вот“, каза президентът и посочи, че така се отнема представителността в управлението с всички произтичащи последствия.

При висок процент недействителни бюлетини трябва да има видеонаблюдение, като законодателят е необходимо да посочи как точно да бъде регламентирано, така че да има ефект и да не се нарушават правата на  гражданите и тайната на вота, коментира президентът.  По време на дискусията подкрепа срещна предложението на Румен Радев да бъде премахнат т.нар. втори протокол, който получават секционните избирателни комисии, и беше предложено въвеждането на цялостен документ за резултатите от преброяването в СИК.

Държавният глава определи като недопустимо решението да се ограничи машинното гласуване и да не се разпише срок за въвеждането му.  Той  определи като „повърхностни доводи“ аргументите за отказ от въвеждане на това гласуване. „Не казвам, че машинното гласуване е панацея, но това е един механизъм, който драстично ще ограничи недействителните бюлетини, манипулацията с вота и с протоколите, и ние не можем да го пренебрегнем“, заяви Румен Радев.

Той призова също за ясни срокове и правила за въвеждането на електронното дистанционно гласуване. „Усилията твърдо трябва да продължат, защото неминуемо на един етап, исторически ще се стигне до това и колкото по-бързо и по-надеждно, толкова по-добре“, отбеляза държавният глава.

Президентът посочи и ролята и отговорността на Министерския съвет за обезпечаването на изборите и изрази съжаление, че на дискусията не присъстваха негови представители.

Отсъствието на представител на ГЕРБ в дискусията за изборния процес при президента не означава бойкот, заяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Той обясни, че служебни ангажименти, както негови, така и на председателя на парламентарната група Цветан Цветанов са попречили да се присъединят към общественото обсъждане. В същото време Кирилов подчерта, че мястото за подобна дискусия е в парламента.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.