Последни новини
Home / Законът / Наредба за юридическа правоспособност – на обществено обсъждане

Наредба за юридическа правоспособност – на обществено обсъждане

Defakto.bg

Проект на Наредба за придобиване на юридическа правоспособност публикува за обществено обсъждане Министерството на правосъдието. Тя се издава на базата на Глава 14 “Придобиване на правоспособност” от Закона за съдебната власт.

Досегашните правила за придобиването на юридическа правоспособност търпят някои критики както поради липсата на отчитане на предпочитанията за професионалната насоченост на бъдещия юрист, така и поради липсата на ефективен метод за проверка на придобитите знания от стажантите и понякога формален подход в тази област, съобщават от МП, цитирайки мотивите към наредбата. По тези причини бяха променени някои от разпоредбите на ЗСВ относно придобиването на юридическа правоспособност. Измененията създадоха предпоставки за придобиване на практически знания и умения в конкретно избрана от стажант-юриста област на правото, като се запазва принципът за придобиване на задължителен минимум от познания за функционирането на органите на съдебната власт. При полагане на теоретико-практичния изпит ще бъдат проверявани и придобитите практически знания и умения по време на стажа.

Кандидатите за придобиване на юридическа правоспособност ще се явяват на писмен изпит от две части – с решаване на тест и решаване на казус, като до решаване на казуса ще се допускат само кандидати, получили оценка „издържал“ на теста. А двата изпита ще са в различни дни.

Наредбата предвижда изпитната комисия да се състои от петима членове, а не оттрима, както досега. Неин председател ще бъде представител от Инспектората към министъра на правосъдието. Членовете ще са: хабилитиран учен по правни науки, представител на Висшия адвокатски съвет, и двама представители, определени измежду Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Върховна касационна прокуратура, Върховна административна прокуратура и Национална следствена служба.

Изпитът да се провежда два пъти годишно – през месеците април и октомври, което е съобразено с времето на държавните изпити в юридическите факултети на висшите училища. Предвидена е възможност за провеждане на изпита извън двете сесии, когато подадените молби за явяване на изпит са повече от 200.

Подробно са регламентирани редът и процедурите при провеждане на двумесечния основен стаж и четиримесечния професионален стаж.

Конкретно е уреден и редът: за назначаване и разпределение на стажант-юристите; за осъществяване на контрол за изпълнението на стажантските програми; за провеждане на изпита за придобиване на юридическа правоспособност; за поддържане на публичен регистър на лицата, придобили юридическа правоспособност, както и реквизитите на издадената на стажант-юриста стажантска книжка и документите, критериите, стандартите, етапите и предметния обхват на стажантските програми.

С оглед подготовка и създаване на необходимата организация от държавните органи, представителите на юридическите професии и организациите, които желаят да приемат стажант-юристи, е предвидено наредбата да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

 

 

About De Fakto

Проверете също

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.