Последни новини
Home / Законът / ССБ с професионална дискусия за „спряното“ освобождаване от ареста на Иванчева и Петрова и грешките на съдопроизводството

ССБ с професионална дискусия за „спряното“ освобождаване от ареста на Иванчева и Петрова и грешките на съдопроизводството

Defakto.bg

Съюзът на съдиите в България организира поредица от професионални дискусии и обучения, които ще се провеждат всеки последен петък от месеца в Съдебната палата в  София, а в зависимост от темите, това е възможно да става и в сградите на Софийския районен съд.   Това гласи обявление на УС на Съюза, който предлага първата тема за дискусия да е  спиране на изпълнението на определенията по чл. 343 НПК.   Или,  за мълниеносното спиране на определението  на първоинстанционния съд, наредил небавно освобождаване на задържаните по делото „Младост“  и  извършената наскоро проверка, възложена от председателя на ВКС Лозан Панов за спазването на закона и администриране на делото  срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова.  „Извършената наскоро проверка, възложена от председателя на Върховния касационен съд, за образуването и администрирането на частните наказателни дела в АСНС стана повод да установим, че съдебната практика по въпроса за основанията и процедурата по спиране на изпълнението на определенията по реда на глава ХХІІ НПК е съвсем оскъдна, като същевременно за част от нея проверката констатира нарушения на правилата за образуване на делата и тяхното администриране“, посочват магистратите.

Именно тази проверка стана повод за безпрецедентното решение на  съдийската   колегия в петък – Лозан Панов да бъде проверен от Инспектората към ВСС  дали с възлагането й не е накърнил съдийската независимост на съдебния състав по скандалното дело.  Видни съдии от Съдийската колегия „не забелязаха“  писмото на видни прокурори, които приканиха съда да не дава никакви материали на проверяващите. Призивът на  едната страна по висящото дело, не  впечатли и  спецапелативните съдии, които се оплакаха от решението на председателя на ВКС. Конвенционалното мнозинство не се впечатли и от факта, че друг път заради подобна проверка, председателят на ВКС получи обществено и (не само) одобрение.

Цялото предложение на УС на ССБ:

Съюзът на съдиите в България организира поредица от професионални дискусии и обучения, които ще се провеждат всеки последен петък от месеца в Съдебната палата в  София или в зависимост от предмета на срещата и при възможност – в сградите на Софийския районен съд.

Убедени сме, че обсъждането на актуални въпроси от съдебната практика в колегиална среда има изключителна полза за професионалното развитие на съдиите и съдийската общност и уеднаквяване на съдебната практика. Периодичните събирания в дискусионен формат и свободен разговор, модерирани от уважавани професионалисти с интерес и принос при изследването на конкретната тема, е добра практика, доказала през годините своята полезност и ефективност. В началото на месец януари ще бъде обявена програма за цялата година по теми от областта на административното, гражданското и наказателното съдопроизводство. Първата дискусия се предлага да се проведе в последния петък на месец януари 2019 г. в конферентната зала на Съдебната палата  София, а  темата за обсъждане да са актуалните въпроси за спиране на изпълнението на определенията по чл. 343 НПК.

Извършената наскоро проверка, възложена от председателя на Върховния касационен съд, за образуването и администрирането на частните наказателни дела в АСНС стана повод да установим, че съдебната практика по въпроса за основанията и процедурата по спиране на изпълнението на определенията по реда на глава ХХІІ НПК е съвсем оскъдна, като същевременно за част от нея проверката констатира нарушения на правилата за образуване на делата и тяхното администриране. 
Поради това предлагаме първата тема от областта на наказателното съдопроизводство да е: предпоставки за допустимост и основания за спиране на изпълнението на определения, подлежащи на проверка по реда на глава ХХІІ НПК. Връзка на института на спиране на изпълнението на определенията с разглеждането на частния протест и частната жалба по същество. Правила за администриране на частния протест и частната жалба, предпоставки за образуване на наказателно частно дело и администрирането му.
Каним всички съдии, които имат интерес по темата, да се заявят за участие на 25 януари 2019 г., 15 часа, на телефон 087 9686841, електронен адрес [email protected], Юлия Стоянова, административен секретар на Съюза на съдиите в България.
Темите за февруари, март и април 2019 г. ще бъдат посветени на:
– международен граждански процес – практико-приложен анализ на най-новите източници на правото на ЕС, практиката на Съда на ЕС и българското правоприлагане;

– актуалните проблеми на заповедното производство и изпълнителния процес по ГПК;

– административни наказания и принудителни административни мерки по Закона за движения по пътищата – налагане и обжалване.

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България очаква предложения за актуални въпроси от съдебната практика, които считате, че е полезно да дискутираме помежду си, посочват на финала съдиите.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Един коментар

  1. Няма смисъл! До Вашата сбирка закона ще бъде променен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.