Последни новини
Home / Законът / Двама квестори на КТБ предадени на съд, в ново дело

Двама квестори на КТБ предадени на съд, в ново дело

Defakto.bg

Бившите квестори на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов са предадени на съд, съобщи прокуратурата. В СГС срещу двамата е внесен обвинителен акт за умишлена безстопанственост в особено големи размери.

Това е заявка за втори поред наказателен процес след фалита на Корпоративна търговска банка. В спецсъда стартира мегаделото срещу 17 подсъдими (Цветан Василев – задочно) за организирана престъпна група от банкери, одитори, счетодовители, която източила трезора. Има и отделни обвинения за длъжностни престъпления. А, заради уникалния по обем обвинителен акт, мегапроцесът заседна в изчитането на диспозитива му (5000 страници). Прясно приети промени в НПК сега освободиха прокуратурата от този прочит.

Тази година, отново покрай КТБ, мнозинството в парламента гласува и поправки, обявили за недействителни със задна дата извършени вече прихващания по вземания на фалиралата банка. Те станаха известни като Закона Пеевски за КТБ и са оспорени пред Конституционния съд.

За какво обвиняват двамата квестори?

Обвиненията на Костадинчев и Лютов бяха повдигнати през май. Според прокуратурата те разпоредили неправомерно осчетоводяване на 9 договори за срочни депозити с привилигерован лихвен процент, прехвърлили ги за изплащане от Фонда за гарантиране на влоговете и така ощетили фонда с над 1 млн.лв.

И двамата са с мярка за неотклонение „подписка“.

Съобщението от днес:

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу двама от квесторите на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай – престъпление по чл.  219, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Станислав Л. и Елена К. са предадени на съд, затова, че в периода  от 20.08.2014 г. до 14.01.2015 г в гр.София, действайки в качеството си на длъжностни лица– квестор при „Корпоративна търговска банка“ АД /, в съучастие като извършители, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни щети на Фонда за гарантиране на  влоговете в банките (ФГВБ), като деянието е извършено умишлено и причинените вреди са в особено големи размери – общо 1 070 383,83 лв. (един милион седемдесет хиляди триста осемдесет и три лева и осемдесет и три стотинки) и престъплението представлява особено тежък случай.

Престъпното поведение на двамата обвиняеми се състои в разпореждане за осчетоводяване на предсрочно прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към „Фонд за гарантиране на влоговете в банките“ (ФГВБ) в нарушение на Закон за гарантиране на влоговете в банките.

По отношение на двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Ако бъдат признати за виновни Станислав Л. и Елена К. могат да получат наказание „лишаване от свобода „  от 3 /три/ до 12 /дванадесет/ години , както и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“ и „лишаване от право да заемат държавна или обществена длъжност“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.