Последни новини
Home / Законът / Ново тълкувателно дело във ВКС за несъстоятелността

Ново тълкувателно дело във ВКС за несъстоятелността

Defakto.bg

Ново тълкувателно дело 2 от 2018 г., свързано с несъстоятелността, е образувано в Търговската колегия на Върховния касационен съд. Това става ясно от страницата на ВКС.

На 6 декември ВКС отговори на ред питания по тази материя, поставени от Инспектората, адвокатите, състави на самия съд заради неясна и противоречива практика. Тълкувателното решение касае реда за разглеждане на молби от кредитори, избора на нов синдик, допустимостта на доказателства и обжалваемостта на съдебни определения.

Още през октомври Висшият адвокатски съвет отправи нови три въпроса за несъстоятелността и предложи те да бъдат присъединени към вече образуваното тълкувателно дело, алтернативно – да станат обект на ново тълкуване.

Зам.-председателят на ВКС и ръководител на Търговската колегия Дария Проданова е предложила образуването на ново тълкувателно дело. И се е позовала на изрично решение на Общото събрание на колегията за това. Така с разпореждане на Лозан Панов е образувано тълкувателно дело 2 за 2018 г. на Търговската колегия.

Въпросите, на които ще отговарят върховните съдии:

1. Погасяват ли се непредявените в производството по несъстоятелност вземания и неупражнените права, когато производството по несъстоятелност е прекратено с решение по чл. 632, ал. 4 ТЗ, без да се е развила фаза по предявяване и приемане на вземанията, в която кредиторите да са имали възможност да предявяват вземанията си?

2. Когато длъжник в производството по несъстоятелност е едноличен търговец, погасяват ли се непредявените в производството по несъстоятелност вземания и неупражнените права в производството по несъстоятелност, които не са възникнали във връзка с търговската дейност на едноличния търговец?

3. Погасяват ли се на основание чл. 739, ал. 1 ТЗ публичните вземания срещу едноличен търговец, за когото производството по несъстоятелност е прекратено с решение по чл. 632, ал. 4 ТЗ?

Определена е комисия в състав: Костадинка Недкова (докладчик), Вероника Николова и Николай Марков.

 

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.