Последни новини
Home / Законът / Ново тълкувателно дело във ВКС за несъстоятелността

Ново тълкувателно дело във ВКС за несъстоятелността

Defakto.bg

Ново тълкувателно дело 2 от 2018 г., свързано с несъстоятелността, е образувано в Търговската колегия на Върховния касационен съд. Това става ясно от страницата на ВКС.

На 6 декември ВКС отговори на ред питания по тази материя, поставени от Инспектората, адвокатите, състави на самия съд заради неясна и противоречива практика. Тълкувателното решение касае реда за разглеждане на молби от кредитори, избора на нов синдик, допустимостта на доказателства и обжалваемостта на съдебни определения.

Още през октомври Висшият адвокатски съвет отправи нови три въпроса за несъстоятелността и предложи те да бъдат присъединени към вече образуваното тълкувателно дело, алтернативно – да станат обект на ново тълкуване.

Зам.-председателят на ВКС и ръководител на Търговската колегия Дария Проданова е предложила образуването на ново тълкувателно дело. И се е позовала на изрично решение на Общото събрание на колегията за това. Така с разпореждане на Лозан Панов е образувано тълкувателно дело 2 за 2018 г. на Търговската колегия.

Въпросите, на които ще отговарят върховните съдии:

1. Погасяват ли се непредявените в производството по несъстоятелност вземания и неупражнените права, когато производството по несъстоятелност е прекратено с решение по чл. 632, ал. 4 ТЗ, без да се е развила фаза по предявяване и приемане на вземанията, в която кредиторите да са имали възможност да предявяват вземанията си?

2. Когато длъжник в производството по несъстоятелност е едноличен търговец, погасяват ли се непредявените в производството по несъстоятелност вземания и неупражнените права в производството по несъстоятелност, които не са възникнали във връзка с търговската дейност на едноличния търговец?

3. Погасяват ли се на основание чл. 739, ал. 1 ТЗ публичните вземания срещу едноличен търговец, за когото производството по несъстоятелност е прекратено с решение по чл. 632, ал. 4 ТЗ?

Определена е комисия в състав: Костадинка Недкова (докладчик), Вероника Николова и Николай Марков.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.