Последни новини
Home / Законът / Доц. Ива Пушкарова: НК набъбва с престъпления, наказанията растат, а това намалява ефективността на наказателния закон

Доц. Ива Пушкарова: НК набъбва с престъпления, наказанията растат, а това намалява ефективността на наказателния закон

Defakto.bg

Неизползваните текстове от Наказателния кодекс растат и в момента надхвърлят 220 – това  каза доц. Ива Пушкарова, специалист по наказателно право, пред БНР. Изказването й е  по повод  днешна дискусия за наказателната политика в България, динамиката и предизвикателствата пред нея.  Пушкарова коментира, че: „Наказателната политика се опитва да решава проблеми, които не са наказателни, по наказателно-правен път. Законодателят явно не предпочита превантивни, ненаказателни, регулационни и други мерки, които изискват по-висока компетентност. Законодателят се притеснява от отменителната функция, което води до експанзия на наказателния закон, при която той навлиза в обществени сфери, в които не е подходящо да има висока репресия“.

Пушкарова обърна внимание на отдавнашната практика –  всяко нещо, което не се харесва на някого, се изразява в претенция за криминализиране.  Според нея тази тенденция е опасна и дебалансира властите:  „Това създава рискове – обвинителната власт да се раздуе и да започне да ѝ се прехвърлят отговорности и авторитет, които не са нейни. По този начин българският съд започва да става виновен и отговорен за всичко и в същото време политическите власти се разтоварват от типични техни отговорности. Освен това такъв тип наказателна политика създава очевидни корупционни рискове“.

Специалистът очерта две тенденции: „Общото свиване на общата престъпност, която е ясно видима тенденция от средата на 90-те години насам. Разкриваемостта постепенно се качва. В същото време наказателния закон проявява обратна тенденция – той се разширява, все повече неща стават престъпления и наказанията постоянно растат. Тази тенденция е изключително опасна – тя свива сериозно ефективността на наказателния закон и по наше мнение е основният проблем, с който би следвало да се занимае българското общество и политици“.

„Наказателният кодекс, както и предходните два, в някаква степен и най-първият български наказателен закон след Освобождението не са имали късмета да функционират в обичайна криминологична среда“, подчерта тя и припомни, че най-тежките години на престъпност в страната ни са от средата на 70-те до средата на 90-те години. По думите ѝ за този период може да се говори за повсеместна криминализация:

„Открихме решение на МС от 70-те години, в което ясно се вижда учредяване на каналите за организирана престъпност, които се ползват и до ден днешен и които са били в рамките на държавно контролираната организирана престъпност в периода до 90-а година. Криминализацията обхваща както всички етажи на държавния апарат, така и много голяма част от българското общество“.

 

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.