Последни новини
Home / Законът / Доц. Ива Пушкарова: НК набъбва с престъпления, наказанията растат, а това намалява ефективността на наказателния закон

Доц. Ива Пушкарова: НК набъбва с престъпления, наказанията растат, а това намалява ефективността на наказателния закон

Defakto.bg

Неизползваните текстове от Наказателния кодекс растат и в момента надхвърлят 220 – това  каза доц. Ива Пушкарова, специалист по наказателно право, пред БНР. Изказването й е  по повод  днешна дискусия за наказателната политика в България, динамиката и предизвикателствата пред нея.  Пушкарова коментира, че: „Наказателната политика се опитва да решава проблеми, които не са наказателни, по наказателно-правен път. Законодателят явно не предпочита превантивни, ненаказателни, регулационни и други мерки, които изискват по-висока компетентност. Законодателят се притеснява от отменителната функция, което води до експанзия на наказателния закон, при която той навлиза в обществени сфери, в които не е подходящо да има висока репресия“.

Пушкарова обърна внимание на отдавнашната практика –  всяко нещо, което не се харесва на някого, се изразява в претенция за криминализиране.  Според нея тази тенденция е опасна и дебалансира властите:  „Това създава рискове – обвинителната власт да се раздуе и да започне да ѝ се прехвърлят отговорности и авторитет, които не са нейни. По този начин българският съд започва да става виновен и отговорен за всичко и в същото време политическите власти се разтоварват от типични техни отговорности. Освен това такъв тип наказателна политика създава очевидни корупционни рискове“.

Специалистът очерта две тенденции: „Общото свиване на общата престъпност, която е ясно видима тенденция от средата на 90-те години насам. Разкриваемостта постепенно се качва. В същото време наказателния закон проявява обратна тенденция – той се разширява, все повече неща стават престъпления и наказанията постоянно растат. Тази тенденция е изключително опасна – тя свива сериозно ефективността на наказателния закон и по наше мнение е основният проблем, с който би следвало да се занимае българското общество и политици“.

„Наказателният кодекс, както и предходните два, в някаква степен и най-първият български наказателен закон след Освобождението не са имали късмета да функционират в обичайна криминологична среда“, подчерта тя и припомни, че най-тежките години на престъпност в страната ни са от средата на 70-те до средата на 90-те години. По думите ѝ за този период може да се говори за повсеместна криминализация:

„Открихме решение на МС от 70-те години, в което ясно се вижда учредяване на каналите за организирана престъпност, които се ползват и до ден днешен и които са били в рамките на държавно контролираната организирана престъпност в периода до 90-а година. Криминализацията обхваща както всички етажи на държавния апарат, така и много голяма част от българското общество”.

 

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.