Последни новини
Home / Законът / До 3 години да траят имотните проверки на КПКОНПИ, предлага депутат от ДПС

До 3 години да траят имотните проверки на КПКОНПИ, предлага депутат от ДПС

Defakto.bg

Не година и половина, колкото е сега, а три години да е занапред максималният срок за имотните проверки на КПКОНПИ, след които започва гражданската конфискация. Това предлага за второ четене зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид (на снимката).

Негово е и единственото постъпило предложение преди окончателното разглеждане на проекта, внесен от шефа на правната комисия Данаил Кирилов, с което се зачертава тълкувателното решение на ВКС. На 7 декември Гражданската колегия на ВКС с голямо мнозинство постанови, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за гражданска конфискация. На 10 декември Кирилов внесе промени в антикорупционния закон, които постановяват точно обратното – снемането на обвинения и окончаелното оправдаване не влияе на производството по отнемането на имоти. В същия законопроект шефът на правната комисия вписва и че неспазването на сроковете за имотните проверки на КПКОНПИ не водят до прекратяване на производството пред съда, не е основание за недопустимост на иска и не погасява правото на държавата за отнемане на незаконно придзобито имущество. Този запис „изпреварва“ невзето още решение по друго тълкувателно дело на ВКС. А на поправките се дава обратна сила – от 23 януари 2018 г., откакто действа новият антикорупционен закон.

Имотните проверки са ключови за гражданската конфискация – това е фазата, в която служителите на КПКОНПИ си набавят данни за „обосновано предположение“, че конкретен човек има незаконни богатства, като за целта имат достъп буквално до всичко, включително и до банковите му тайни. А проверяваният не знае, че е взет на прицел и, съответно, не може да се защити. Уведомяват го после, след проверката, когато на базата на „обоснованото предположение“ за разминаване между приходи и доходи КПКОНПИ поиска запори и възбрани от съда. Следващата стъпка е дело за конфискация. Като в прочита на управляващите, както за пореден път разбрахме и тези дни, твърдяната от КПКОНПИ разлика (трябва да е над 150 000 лв.) е единствен и достатъчен аргумент за отнемането на имущество.

Сега от ДПС инициират още една екстра за комисията, оглавявана от Пламен Георгиев. Хамид Хамид предлага вместо до една година, имотната проверка да може да продължава до година и половина (чл.112, ал. 1 ЗПКОНПИ). Остава досегашната възможност комисията еднократно да удължава срока на проверката до 6 месеца (при което времетраенето й нараства на 2 години), а когато информация се предоставя от друга държава, удължаването на срока да е до 18 месеца (чл. 112, ал. 2 ЗПКОНПИ). Така, като теглим чертата имотната проверка може да се точи и три години.

Още тази седмица поправките ще бъдат разгледани за второ четене от правна комисия и вероятно от пленарна зала.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.