Последни новини
Home / Законът / За Зелен Младост към Иван Гешев и Пламен Георгиев: Ако сте мъже, дайте си оставките!

За Зелен Младост към Иван Гешев и Пламен Георгиев: Ако сте мъже, дайте си оставките!

Defakto.bg

Десислава Иванчева и Биляна Петрова погнати преди да атакуват сделки с общински имоти за милиони

На снимката горе: 18 април 2018 г., на пресконференция шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев (отляво) и зам-главният прокурор Иван Гешев (в средата) оповестяват брилянтната акция

На осмия месец след гръмкия арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в центъра на София и последвалата „разобличаваща“ ги пресконференция на прокуратура и КПКОНПИ, привържениците на двете кметици настояха за оставки.

Призивът бе огласен от Петър Кърджилов, посочен от Иванчева за и.ф. кмет на „Младост“ след отстраняването й (на поста впоследствие бе назначен друг зам.-кмет, Румен Русев). „Искаме незабавно Иван Гешев и Пламен Георгиев да подадат оставки, а ако не го направят, да бъдат отстранени по съответния ред“, обяви Кърджилов от името на гражданското сдружение „За Зелен Младост“. Посочи – това се иска заради „лъжите“ на зам.-главния прокурор и на председателя на КПКОНПИ, изречени от тях след гръмкия арест. Тогава на специална пресконференция Гешев и Георгиев обявиха акцията за перфектна, а поисканият и получен от Иванчева и Петрова подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин – за почти доказан.

Пресконференцията днес. Отляво надясно: Емануил Йорданов, Ирен Савова, Петър Кърджилов, Радост Ганчева, Димитър Марковски, Снежана Каменова

Днес, също на пресконференция, на която бяха и адвокатите на Биляна Петрова и Десислава Иванчева, Кърджилов прикани: „Оставките на Иван Гешев и на Пламен Георгиев ги искаме лично от тях, ако те са достойни мъже, още днес, като чуят това, ще ги подадат“. Мотивът: „Лъжите им до една бяха опровергани“.

Последваха кадри от „онази“ пресконференция и техните опровержения във вид на извадки от протоколи от съдебни заседания.

Акцентирано бе и върху друго – разработката срещу кметиците е тръгнала в момента, в който те активно са започнали да сигнализират за откраднати общински имоти за милиони. За това по-рано днес, в интервю за Нова тв говориха и самите Иванчева и Петрова.

Опроверженията

На казаното от Иван Гешев, че е имало множество сигнали за натиск върху инвеститори в община „Младост“, бе отговорено – от 19-те призовани в специализирания съд свидетели от строителния бранш само четирима са дали показания за подавани от тях сигнали, но нито един за искан подкуп. Всички сигнали са за забавени строителни преписки.

Цитирани бяха и показания на основния прокурорски свидетел Александър Ваклин в съда от 8 октомври: „Бях пуснал само сигнал за административно нарушение преди срещата ми с Петко Дюлгеров (сочения от прокуратурата посредник за подкупа, също подсъдим)“. В същото време неотдавна в тв интервю сторителният предприемач обяви, че внасянето на сигнала и срещата му с Дюлгеров са ставали „междувременно“.

На твърденията на Гешев за наличието на „изнудване в житейския смисъл“ в „Младост“, бяха посочени други свидетели, които отричат пред съда да е имало каквото и  да е изнудване от страна на Иванчева и Петрова. „Кметицата говореше, че е хубаво да се правят детски площадки, но не си спомням това да е поставяно като условие, за да тръгнат преписките“,  бе цитат от протокол за разпит. А дарението минава по договор със Столична голяма община.

На разкритието след арестите, че в домовете на двете жени са намерени множество документи от общината, отговорът бе: единственият намерен документ в жилището на Иванчева е меморандум с фирма, нито един друг документ от общината не е открит в нито едно от жилищата.

Заговори се включително за „бурния нощен живот на Иванчева“, на което Петър Кърджилов обяви: не, тя работеше до късно в общината, което също се потвърждава от свидетели по делото.

По „схемата“ за предаването и пипането на парите, на която бе наблегнал Пламен Георгиев, днес бе обявено – никоя от двете жени не е хващала каквито и да било пари при срещата с Дюлгеров в кафене, нито после, в колата. А сутринта Десислава Иванчева посочи как след спирането им и изваждането от колата с белезници пред Спортната палата автомобилът е останал незаключен и в него са открити ясни чужди отпечатъци.

За медийните фойерверки

Дотук се вижда цялата досъдебна стъкмистика, но пък съдебният състав показва, че е абсолютно обективен, заяви адвокат Димитър Марковски, защитаващ Иванчева. „Дано съдът ни даде възможност да направим нашите доказателствени искания и да ги допусне“, добави той.

Адвокатът на Биляна Петрова Ирен Савова направи любопитни паралели:

„Категорично съм против подобни медийни кампании на обвинението по гръмки дела. За втори път се сблъсквам с това – първия път бе, когато защитавах  Филип Златанов. И трябваше да положим много усилия да обясним и разясним разминаването между тези твърдения и фактите и истината. Второто дело, „Младост“, тръгва по абсолютно същия начин – с грандиозни обвинения, които не могат да бъдат доказани. Вчера се наложи Биляна Петрова да се съблече в съдебна зала, за да покаже какво насилие е упражнено върху нея да лъжесвидетелства и да набеди себе си, че тя и Иванчева са взели пари от „подкупа“ в заведението „Марая“, както бе заявено от прокуратурата. Производството започна с натиск, с насилия, а когато заявленията на обвинението не могат да бъдат доказани, ожесточението става още по-голямо. Тук съм да изразя несъгласието си с подобни публични процеси и обвинения, които стартират гръмко и се сгромолясват в процеса на доказването, но междувременно вземат жертви!“ Поясни, че в съда вчера Петрова е показвала синини от физическо насилие върху тялото си след ареста.

На въпрос дали са изяснили защо в началото на годината КПКОНПИ започва проверка за корупция, при положение че няма сигнал за подкуп, Емануил Йорданов (също защитник на Биляна Петрова), отговори: „Сигналите са само за забавени преписки. Но в това дело все се забравя, че даването на подкуп от г-н Ваклин също е престъпление, стига да се намери прокурор, който да повдигне обвинение„.

На въпрос а налице ли е провокация към подкуп (и това е престъпление) и какъв би бил кръгът на замесените в него, адвокат Йорданов каза: „Да, има провокация към подкуп, очевидно са замесени много хора, тепърва предстои да изясним някои детайли, но не съм сигурен, че ще се установи цялата истина“.

Сигналите за далаверите в „Младост“ отиват в ОЛАФ

Служителят на общината Евгения Каменова, бивш началник на отдел „Общинска собственост и управление на жилищния фонд“ в Община Младост от екипа на Иванчева, даде подробности за далаверите с общински имоти, за които многократно е сигнализирал екипът на Иванчева. Една от сделките била със сегашен свидетел на обвинението. Но по нито един от сигналите за имотни измами, внесени в прокуратурата и в СОС, нищо не е направено.

Каменова илюстрира с терен от 960 кв м до бившия ресторант „Асос“ в „Младост“, определен за паркинг с решение на СОС, заради което предназначение наемът е бил 900 лв. на месец. Тамобаче е работела автокъща, което вече е търговска дейност. Върху три терена с различен статут незаконно е изградена сграда, функционирала като ресторант, а после с офис помещения, допълни картината общинарката. „Ходихме два пъти  – веднъж бяхме 3 коли с 12 служители, както и кмета Иванчева и ресорния зам.-кмет Петрова. Посрещна ни спретната тълпа смеещи се мъже с внушителни габарити. За този терен през ноември м.г. успяхме да комплектоваме всички документи и да изпратим заповед за незаконен строеж“, каза Каменова.

Друг случай е бил терен, отмъкнат с фалшив документ. А общият преглед на документацията по общинската собственост е установил, че ред от актовете не са актуални, някои не са регистрирани, не съотвестват на кадастралната карта и е нужно преактуване на имотите.  „Установихме организиран хаос, в който най-лесно се лови риба. Натопили са си ръцете до лактите в меда, а някои са се метнали направо в кацата. Имаме откраднати имоти на общината за няколко милиона. Подадохме сигнали, никой не реагира на тях. Затова ще ги подадем в ОЛАФ“, обобщи Каменова.

Даде примери и със странни настанителни заповеди за наематели на общински жилища при положение, че картотекирани от 10 гозини нуждаещи се семейства не успяват да влязат в такива жилища. Но пък току-що настанили се в „Младост“ други хора за 7 дни получават настанителна заповед за етаж от къща от 84 квадрата.

 

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.