Последни новини
Home / Законът / За първи път от десетилетия: Адвокати се заклеха в Съдебната палата

За първи път от десетилетия: Адвокати се заклеха в Съдебната палата

Defakto.bg

За първи път от десетилетия нови столични адвокати се заклеха в зала “Тържествена” на Съдебната палата. Седем адвокати и 54 младши адвокати изрекоха: „Заклевам се да изпълнявам добросъвестно задълженията си като адвокат в съответствие с Конституцията, законите на Република България и морала, да бъда достоен за необходимите за професията доверие и уважение и чрез поведението си при нейното упражняване и в обществото да проявявам уважение към съда и органите на властта, да защитавам с всички допустими от закона средства правата и законните интереси на моите доверители и подзащитни и да не издавам тайните им. Заклех се.”

На церемонията освен от Софийския адвокатски съвет и от Висшия адвокатски съвет бяха и председателите на Софийския районен съд Александър Ангелов и и.ф. шефът на СГС Десислава Попколева.

С днешната клетва Софийската адвокатска колегия, най-голямата в страната, възражда традицията новите попълнения в адвокатурата да поемат ангажиментите да са верни на правото, закона и на професията, в присъствието на съда-арбитър.

 „Днес вие положихте клетва преди всичко пред собствената си съвест“, обяви шефът на САК Ивайло Данов. Запазете духа си и професионализма, призова новите колеги той.

Председателят на ВАдС Ралица Негенцова предупреди младите адвокати, че ги чакат много безсънни нощи.

Членът на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова избра Чехов, за  обръщението си: „У човека всичко трябва да бъде прекрасно: и лицето, и дрехите, и душата, и мислите. А за адвоката това означава – най-малко по 100“, каза на младите адвокати Гигова. И ги призова: „Почитайте и уважавайте съда! Това е най-важният урок. Почитайте и уважавайте закона! Бъдете вдъхновени като днес и никога не предавайте своя идеал!“

Фото: Лилия Йотова

About De Fakto

Проверете също

Теодора Точкова изпрати на Лозан Панов материалите от проверките срещу него, а той ги публикува

Инспекторатът в говорящ дебат дали председателят на ВКС е упражнявал “натиск” върху Апелативния специализиран съд …

В парламента обсъждат предсрочното прекратяване на мандата на ВСС

 Дали Народното събрание да заработи на сесии, а не всяка седмица,  предлага да се обмисли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.