Последни новини
Home / Законът / Ново двайсе: ГЕРБ и ДПС вадят общинските съветници от битката с корупцията

Ново двайсе: ГЕРБ и ДПС вадят общинските съветници от битката с корупцията

Defakto.bg

А шефът на „Антикорупция“ Пламен Георгиев става контингент на НСО

Една от основните корупционни ниши в държавата – общинските съветници, да се извадят от антикорупционния закон и за тях да отпадне въобще задължението да декларират имущество, несъвместимост и конфликт на интереси.  Това предлагат водещите законотворци на ГЕРБ и ДПС, съобщава „Капитал“. Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и зам.-председателят Хамид Хамид (ДПС) са внесли в понеделник нов законопроект за промени в антикорупционния закон (Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество), различен от този, който Кирилов внесе точно преди седмица, за да бъде пуснат по бързата писта. Новите предложения не са по-малко скандални.

С тях се слага пълен чадър върху общинските съветници, които изцяло и окончателно се вадят от списъка на лицата, задължени да подават декларации за имущество, интереси и несъвместимости, и подлежащи на проверка за корупция като заемащи висши публични длъжности. Аргументът за това е абсурден – броят на общинските съветници в държавата е около 5400 души, това са твърде много хора и е непосилно да бъдат контролирани

„С добавянето на тази категория лица ще се блокира системата за деклариране на лицата, заемащи висши публични длъжности, без да са преценени разходите за реализацията на този вид дейност, като използваните средства ще надвишат значително ползите. Ще са необхoдими много повече човешки и материални ресурси, които ще са значителни, в сравнение с постигане на някакъв конкретен положителен резултат при деклариране на тази категория лица“, пишат в мотивите си двамата законотворци.

Новият антикорупционен закон влезе в сила в края на януари и с него за първи път общинските съветници бяха вкарани в периметъра на дейностите по превенция на корупцията. Преди това те подаваха само декларации за ограничен кръг несъвместимости, както и декларация за интереси, а само председателите на общинските съвети подаваха и декларация за имущество. Новият закон, от една страна, въведе нови несъвместимости за общинските съветници, като на тях им беше забранено да участват по какъвто и да е начин в управлението на търговски дружества, които имат договори с общината или някакъв вид съдружие. Освен това законът даде срок до 23 февруари т.г. за всички общински съветници да декларират имуществото, интереси, както и да подадат декларация за новите несъвместимости.

Малко след приемането на закона управляващите бяха подложени на силен натиск от всички страни да отменят тези задължения за общинарите с аргумента, че иначе общинските съвети ще останат масово без съветници. И през март законът беше редактиран като задължението за деклариране беше отложено за следващия мандат общински съветници след местните избори през есента на 2019 г. Нещо повече – заедно с това, тихомълком и без обяснения, парламентът заличи и задължението за деклариране на имущество и интереси от общинските съветници. Това стана пак по предложение на Данаил Кирилов. Тогава той не даде никакво обяснение какво го налага, а парламентът го гласува без дебат. Така новият антикорупционен закон на практика остави общинските съветници по-безконтролни, отколкото бяха преди него – поне до следващите избори през 2019 г.

Законопроектът дава и нови репресивни правомощия на комисията, ръководена от Пламен Георгиев. Занапред комисията ще може да призовава гражданите – по ред, който самата тя определя с правилника си. Ако призован гражданин не се яви в определеното време и място без уважителна причина, той хем се глобява, хем се довежда принудително в същия ден от МВР. Глобата за неявяване навреме е от 100 до 2000 лв., а при повторно неявяване без уважителни причини – от 500 до 5000 лв. Органите на КПКОНПИ получават и нови правомощия да „обезпечават запазването на помещения и местности да започването на действия по разследването от органите на досъдебното производство“. С цел личната им безопасност те ще могат да ползват маски при контактите си с гражданите.</p> <p>Всички държави органи и институции са длъжни „незабавно“ да информират комисията при получаване на информация за корупция на лице, заемащо висша публична длъжност. Ако не го направят, предвиждат се същите по размер глоби – от 200 до 2000 лв. за първи път и от 500 до 5000 лв. за повторно нарушение. На председателя на КПКОНПИ се осигурява охрана от НСО, каквато ползва главният прокурор – лична охрана и специализиран транспорт в рамките на страната, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост – лична охрана.

И още, и още

В производствата по искове за гражданска конфискация пред съда отпада текстът, че ако важен за доказването документ се окаже загубен или унищожен, от това не могат да се правят изводи във вреда на ответника. Така, според вносителите, се гарантирала равнопоставеност на страните във въпросното производство.

Затова пък се записва нов текст, който дава право за намаляване на адвокатските хонорари по делата за гражданска конфискация. А именно: „При прекомерно възнаграждение за адвокат без оглед на действителната правна и фактическа сложност на делото, съдът може да присъди по-нисък размер на разноските в тази им част, но не по-малко от имнимално определения размер съгласно Закона за адвокатурата“. Тук мотивът е, че хонорарите наистина били „прекомерни“ (очевидно законодателят отново се грижи за КПКОНПИ, ако случайно загуби делото – тогава тя плаща разноските по него).

Набива се на очи и друга поправка – общинските съветници „излизат“ от антикорупционния закон, но пък там се вкарва цялата администрация на омбудсмана и на Конституционния съд. Техните служители също ще подават декларации за имоти, конфликт на интереси и прочее. Неотдавна, по повод огледални текстове за съдебните служители обаче ВСС се видя в чудо как да изпълни закона.

Утре по проектите за гражданската конфискация ще заседава правната комисия. За второ четене ще одобрява соловия проект на Кирилов, зачертаващ тълкуването на ВКС (плюс добавката на Хамид Хамид, позволяваща имотните проверки на КПКОНПИ да се точат до 3 години), а за първ четене – по възможност, ще „пусне“ и новия проект на Кирилов и Хамид

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.