Последни новини
Home / Законът / Пак пуснаха Иванчева и Петрова под „домашен арест“, този път не е незабавно

Пак пуснаха Иванчева и Петрова под „домашен арест“, този път не е незабавно

Defakto.bg

Специализираният наказателен съд промени мерките за неотклонение на тримата подсъдими за корупционната афера в столичния квартал „Младост“ от “задържане под стража“ в “домашен арест“.

Това е трето подобно произнасяне на Спецнаказателния съд,  тоест на съдия Иво Хинов, а след 8 месеца и 2 дни в ареста Десислава Иванчева и Биляна Петрова за трети път чуват, че ще си отидат  вкъщи с мярка „домашен арест“.  Същата мярка, съдия Хинов разпореди  за третия обвиняем по корупционната афера  Петко Дюлгеров.

Този път той не обяви  незабавно освобождаване, а след като решението влезе в сила  – в  3-дневен срок.  Това значи – до събота до обяд. Мотивите си  съдия Хинов е изложил на 40 страници, в коитo  обяснява защо Десислава Иванчева, отстранената кметица на „Младост“, Биляна Петрова, нейната бивша заместничка и Петко Дюлгеров трябва да излязат от ареста.

Тридневният срок дава време на  прокуратурата да преценява как да действа. Според адвокатите  здравословното  състояние на задържаните се влошава в условията на ареста. Прокуратурата обаче твърдеше, че, ако не са под стража, отстранената кметица на Младост и нейната заместничка могат да извършат друго престъпление.  Тя има седемдневен срок, за да протестира.

Изненадващо прокурорът по делото обяви, че тепърва ще преценява дали да протестира за пореден път за променените мерки за неотклонение на тримата подсъдими. Той пожела да се запознае с мотивите. В тези мотиви  подробно е изложено на какъв етап е делото и защо не се налага повече тримата подсъдими да останат в ареста.

Според някои медии съдията е разпоредил поставянето на  тримата подсъдими на електронни гривни. Това обаче едва ли е изпълнимо, тъй като след десетилетие на обсъждания, поредните гривни вече са в България, но още не са въведени в експлоатация от Министерството на правосъдието, писа КлубZ

Междувременно, второинстанционният  апелативен спецсъд, ще започне гледането на мярката за неотклонение на Ценко Чоков заради посещението му в ресторнат преди дни, без разрешение и така наруши  режима на домашния арест. Прокуратурата поиска той да бъде върнат обратно зад решетките.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Един коментар

  1. Инквизиция по български. Позор!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.