Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Само за една година спецпрокуратурата “обезпечи” 50-60 милиона

Иван Гешев: Само за една година спецпрокуратурата “обезпечи” 50-60 милиона

Defakto.bg

След новостите в гражданската конфискация, окончателно гласувани от парламента, за своеобразни парични рекорди на специализираната прокуратура съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев, до неотдавна неин ръководител.

“Особено в България най-сериозното наказание е да ти изземат това, което си откраднал, или – както е казал народът – да те ударят по джоба. Това е сериозно. Само тази година са запорирани иззети, обезпечени по всякакъв начин по дела на специализираната прокуратура парични суми – не е пресилено да се каже, че минаваме над 50-60 млн лв. И може да се окаже и доста нагоре”, обяви Гешев, цитиран от Клуб Z. В случая обаче става дума за обезпечителни мерки в рамките на наказателния процес. А тук правилата са железни – при прекратяване на делото или оправдателни присъди запорите и възбраните се двигат, а конфискацията е невъзможна.

Гешев съобщи още, че “паричните гаранции на специализираната прокуратура са най-високите в страната, защото ние ги съобразяваме с реалното имущество, с което разполагат обвинените лица. За нас мярката за неотклонение “парична гаранция” е много сериозна мярка, защото гарантира, че при отклоняване, ще влязат в държавата. За някои лица е доста по-сериозно от задържането под стража”.

И заключи: “Това е и повод в мониторинговия си доклад ЕК да прецени, че проблеми с организираната престъпност в България няма”.

Зам.-главният прокурор даваше изявленията по друг повод – разбиването на поредната организирана група, за данъчни престтъпления. Разбра се, че общини (не София) са сключвали договори за саниране, за ремонти на детски градини, укрепване, почистване на речни корита с “кухи” фирми, регистрирани на малоимотни.

Само едно от дружествата е укрило 380 000 лв. ДДС за една година. А от лидера на групата са изети 750 000 лв., документи за сделки за саниране и 120 златни турски лири.

 

About De Fakto

Проверете също

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

В Софийския районен съд събират подписка в подкрепа на ВКС за неуспеха на единната информационна система

В най-голямия съд в страната, Софийския районен съд, тече подписка в подкрепа на решението на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.