Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Само за една година спецпрокуратурата „обезпечи“ 50-60 милиона

Иван Гешев: Само за една година спецпрокуратурата „обезпечи“ 50-60 милиона

Defakto.bg

След новостите в гражданската конфискация, окончателно гласувани от парламента, за своеобразни парични рекорди на специализираната прокуратура съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев, до неотдавна неин ръководител.

„Особено в България най-сериозното наказание е да ти изземат това, което си откраднал, или – както е казал народът – да те ударят по джоба. Това е сериозно. Само тази година са запорирани иззети, обезпечени по всякакъв начин по дела на специализираната прокуратура парични суми – не е пресилено да се каже, че минаваме над 50-60 млн лв. И може да се окаже и доста нагоре“, обяви Гешев, цитиран от Клуб Z. В случая обаче става дума за обезпечителни мерки в рамките на наказателния процес. А тук правилата са железни – при прекратяване на делото или оправдателни присъди запорите и възбраните се двигат, а конфискацията е невъзможна.

Гешев съобщи още, че „паричните гаранции на специализираната прокуратура са най-високите в страната, защото ние ги съобразяваме с реалното имущество, с което разполагат обвинените лица. За нас мярката за неотклонение „парична гаранция“ е много сериозна мярка, защото гарантира, че при отклоняване, ще влязат в държавата. За някои лица е доста по-сериозно от задържането под стража“.

И заключи: „Това е и повод в мониторинговия си доклад ЕК да прецени, че проблеми с организираната престъпност в България няма“.

Зам.-главният прокурор даваше изявленията по друг повод – разбиването на поредната организирана група, за данъчни престтъпления. Разбра се, че общини (не София) са сключвали договори за саниране, за ремонти на детски градини, укрепване, почистване на речни корита с „кухи“ фирми, регистрирани на малоимотни.

Само едно от дружествата е укрило 380 000 лв. ДДС за една година. А от лидера на групата са изети 750 000 лв., документи за сделки за саниране и 120 златни турски лири.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.