Последни новини
Home / Законът / С 95 „за“ парламентът зачерта тълкуването на ВКС за гражданската конфискация

С 95 „за“ парламентът зачерта тълкуването на ВКС за гражданската конфискация

Defakto.bg

Поправките са противоконституционни, е становището на Висшия адвокатски съвет

С 95 „за“, 64 „против“ и 8 „въздържали се“ парламентът зачерта тълкувателното решение на Върховния касационен съд за гражданската конфискация.

Занапред в Закона за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно придобито имущество ще пише, че прекратяването на наказателното производство или влизането в сила на присъда „невинен“ не е пречка за гражданска конфискация.

Другият гласуван текст гласи, че висящите проверки и съдебни производства по първия конфискационен закон у нас – за отнемане на престъпното имущество (той изискваше имоти да се отнемат само след влязла в сила присъда), ще се довършват по досегашния ред. Затова пък висящите проверки и съдебни производства по втория закон – за незаконното богатство, ще се довършват по новия антикорупционен ред. Тук гласуването бе 95 „за“, 65 „против“ и 6 „въздържали се“.

Съгласие в пленарната зала бе постигнато единствено по въпроса да не се придава обратна сила на поправките, както първоначално предлагаше вносителят Данаил Кирилов.

Както Де факто вече писа, Кирилов и колегата му Хамид Хамид се отказаха (засега) от промените, свързани със сроковете на имотните проверки, извършвани от КПКОНПИ, тъй като по въпроса има висящо тълкувателно дело във Върховния касационен съд.

До „смекчаването“ на позицията се стига след разговор между премиера Бойко Борисов и зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, подсказаха медии. В писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер авторитетната организация МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) също обръща внимание на гражданската конфискация в България и призовава Еврокомисията да поиска допълнителни данни за това.

А в остро становище Висшият адвокатски съвет заяви: законопроектът противоречи изцяло на тълкувателното решение на ВКС и е противоконституционен опит да се заобиколи обвързващото тълкуване на задължителната съдебна практика за всички органи на съдебната и административната власт.

Днес в пленарна зала управляващите почти не говориха.

Ораторите до един бяха от БСП.

Красимир Янков обвини: „Това, което върши КПКОНПИ, не е в услуга на обществото, а за негова сметка. Няма да коментирам превръщането на комисията в инструмент за експроприация на неудобни лица, по това се произнесоха всички правозащитни организации и авторитетни юристи“.

Пенчо Милков изтъкна двойнствения режим в антикорупционния закон и в Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК). „Дори и съдът да прецени, че лицето е невинно и не е извършило престъпление, гражданската конфискация ще продължи, защото вносителят бил против необяснимото богатство. В ДОПК има същата хипотеза – когато приходите на един гражданин са в повече от доходите, но данъчните го облагат, а не конфискуват. Защо в единия случай отнемате, а в другия облагате?“

Новите добавки не изясняват нищо, само повдигат въпроси, сякаш се наскчате с някого, в частност с ВКС, посочи Милко Недялков.

Валери Жаблянов бе категоричен: „Правовата държава се основава на правата на гражданите, не на институциите, надявам се гражданското общество остро да реагира на този псевдозаконодателен произвол. Човек, обявн за невинен от съда, да продължава да търпи санкции, такова нещо никъде няма! Това е компромис със съвестта на човека, на гражданина, с демокрацията, с институционалното устройство, основано на разделението на властите. Опитите орган като КПКОНПИ да бъде овластен с противоконституционни правомощия няма да остане незабелязано. Изказвам моето съжаление към ДПС, партия, създадена да защитава правата на гражданите. Убеден съм, че следващи мнозинства ще отменят това законодателство, а предложилте го ще понесат своята отговорност по Конституция“.

Тук Данаил Кирилов с репликата, че „ще опитам минимално да участвам в този дебат“ посочи решението на Конституционния съд от 2012 г., с което бе отказано обявяване на противоконституционност на гражданската конфискация. Оттогава обаче нещата са променени, включително и с евродиректива от 2014 г. за стандартите на тази конфискация.

Сега се очаква излизането на поправките в „Държавен вестник“. Или вето на президента.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.