Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата оттегли искането „моментално“ да се спре освобождаването на Иванчева и Петрова

Прокуратурата оттегли искането „моментално“ да се спре освобождаването на Иванчева и Петрова

Defakto.bg

Един от мотивите е да се избегне търсенето на отговорност на държавата

Специализираната прокуратура оттегли „особеното искане“ да се спре освобождаването на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров от килията под „домашен арест“. Така тримата ще напуснат ареста в събота по обяд и това вече би трябвало да е сигурен факт.

Принципният прокурорски протест срещу по-леката мярка за неотклонение остава, но той ще се разглежда от апелативния съд в обичайните законови срокове и по обичайните правила – вероятно след Нова година. И тогава може да последва и нов арест. Но… да видим.

Стъпката на държавното обвинение е хем изненадваща, хем разумна. Вчера от спецпрокуратурата информираха за поредния протест срещу поредното, трето поред определение на състава на спецсъда, председателстван от Иво Хинов, за „домашен арест“ на Иванчева и Петрова. За Петко Дюлгеров то е второ поред. А в интерес на подсъдимите, за да не повтаря познатият вече екшън с постановено и спряно освобождаване, този път съставът на Иво Хинов сам е „отложил“ влизането в сила на определението си до 12 ч. на 22 декември, събота.

В същото време, както Де факто вече информира, този път мотивите на специализирания съд са изключително подробни, съпроводени с детайлен анализ на българското законодателство, практиката на ВКС и на Евросъда в Страсбург. А изводите – нелицеприятни, особено за апелативния спецсъд.

Резултатът – в края на работния ден вчера прокурор Георги Николов е депозирал отказ от „особеното искане“ за спиране на освобождаването на тримата подсъдими.

Защо?

Защото: „След обстоятелствено запознаване с мотивите на съда за отлагане на изпълнението на определението и анализ на същите считам, че следва да бъде преразгледано направеното особено искане, което ангажира произнасянето на Апелативния специализиран наказателен съд в изключително кратки срокове предвид началото на поредицата от почивни дни, с оглед предстоящите коледни и новогодишни празници. За да се предотврати възможността въззивната инстанция отново да се произнася при условията на спешност, което би затруднило подробното запознаване и анализиране на мотивите на първоинстанционното определение и материалите по делото, както и евентуалното отделно произнасяне по направеното особено искане, следва да бъде оттеглено направеното особено искане по реда на чл. 343 НПК за спиране на определението на съда.

Не без значение е и фактът, че независимо от решението на второинстанционния съд по подадения протест от СП, забавянето при произнасянето по особеното искане би създало обективна възможност за ангажиране на отговорността на държавата“.  

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.