Последни новини
Home / Законът / Само един юрист в Бюрото за СРС, председателят Пламен Иванов е от службите

Само един юрист в Бюрото за СРС, председателят Пламен Иванов е от службите

Defakto.bg

Очаквано, „конфликтният“ Бойко Рашков отпадна

Отговорното за контрола върху подслушванията, следенето, фирмирането на граждани Национално бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства (СРС) в идните пет години ще има в състава си само един юрист. Това е Огнян Стоичков, който бе номиниран и за председател, но постът бе зает от друг. Председател на Бюрото в новия му състав ще е номинираният от „Воля“ Пламен Иванов. Той е възпитаник на Техническия университет, но със солиден стаж в спецслужбите – от 1999 г. в Национална служба „Сигурност“, прераснала в ДАНС, където оглавява отдел. Кандидатурата му бе одобрена със 126 „за“, 59 „против“ и 5 „въздържали се“.

Илко Желязков

Заместник-председател стана предложеният от ДПС Илко Желязков, завършил психология, също бивш служител на НСС, но не само – оглавявале дирекция в „Държавния резерв“, бил е председател на Съвета на директорите на ТЕЦ „Марица Изток 2“, а името му трайно се свързва с това на Делян Пеевски.

Бойко Рашков

Очаквано, единствената отпаднала номинация за петчленното Бюро за СРС бе тази на доскорошния му председател Бойко Рашков – доцент по наказателен процес, хабилитиран преподавател, бивш шеф на националното следствие, бивш зам.-правосъден министър и депутат от БСП. Макар да бе и номиниран от БСП, социалистите се бяха „подсигурили“ и с втори кандидат – Илия Ганев, който стана член на Бюрото за СРС за втори мандат.

А мандатът на Рашков нчело на Бюрото се запомни със стеремежа да е истински контрольор за законността на СРС-тата, по негови доклади започна включително и наказателното производство срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева за незаконни разрешителни на спецсредства, окончателно приключило с присъда. Рашков обаче е известен и с това, че не си мълчи и не спестява незаконосъобразности, включително пред работата на Бюрото. Заради което изпадна в конфликт включително с главния прокурор Сотир Цацаров.

Пълният състав на новото Бюро за СРС е:

Пламен Иванов – председател, Илко Желязков – зам.-председател, членове: Илия Ганев, Огнян Стоичков и Огнян Атанасов (номиниран от ГЕРБ).

 

About De Fakto

Проверете също

Проект: Министерство на правосъдието предлага съдебна защита при издаването на европейска заповед за арест (ЕЗА)

  Министерство на правосъдието предлага въвеждането на ефективна съдебна защита при издаването на европейска заповед …

Заместник-министър Емил Дечев откри нов арест и пробационна служба в Благоевград

„Откриването  на новия арест и пробационна служба в Благоевград потвърждава стремежа на българската държава и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.