Последни новини
Home / Законът / Само един юрист в Бюрото за СРС, председателят Пламен Иванов е от службите

Само един юрист в Бюрото за СРС, председателят Пламен Иванов е от службите

Defakto.bg

Очаквано, “конфликтният” Бойко Рашков отпадна

Отговорното за контрола върху подслушванията, следенето, фирмирането на граждани Национално бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства (СРС) в идните пет години ще има в състава си само един юрист. Това е Огнян Стоичков, който бе номиниран и за председател, но постът бе зает от друг. Председател на Бюрото в новия му състав ще е номинираният от “Воля” Пламен Иванов. Той е възпитаник на Техническия университет, но със солиден стаж в спецслужбите – от 1999 г. в Национална служба “Сигурност”, прераснала в ДАНС, където оглавява отдел. Кандидатурата му бе одобрена със 126 “за”, 59 “против” и 5 “въздържали се”.

Илко Желязков

Заместник-председател стана предложеният от ДПС Илко Желязков, завършил психология, също бивш служител на НСС, но не само – оглавявале дирекция в “Държавния резерв”, бил е председател на Съвета на директорите на ТЕЦ “Марица Изток 2”, а името му трайно се свързва с това на Делян Пеевски.

Бойко Рашков

Очаквано, единствената отпаднала номинация за петчленното Бюро за СРС бе тази на доскорошния му председател Бойко Рашков – доцент по наказателен процес, хабилитиран преподавател, бивш шеф на националното следствие, бивш зам.-правосъден министър и депутат от БСП. Макар да бе и номиниран от БСП, социалистите се бяха “подсигурили” и с втори кандидат – Илия Ганев, който стана член на Бюрото за СРС за втори мандат.

А мандатът на Рашков нчело на Бюрото се запомни със стеремежа да е истински контрольор за законността на СРС-тата, по негови доклади започна включително и наказателното производство срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева за незаконни разрешителни на спецсредства, окончателно приключило с присъда. Рашков обаче е известен и с това, че не си мълчи и не спестява незаконосъобразности, включително пред работата на Бюрото. Заради което изпадна в конфликт включително с главния прокурор Сотир Цацаров.

Пълният състав на новото Бюро за СРС е:

Пламен Иванов – председател, Илко Желязков – зам.-председател, членове: Илия Ганев, Огнян Стоичков и Огнян Атанасов (номиниран от ГЕРБ).

 

About De Fakto

Проверете също

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

В Софийския районен съд събират подписка в подкрепа на ВКС за неуспеха на единната информационна система

В най-голямия съд в страната, Софийския районен съд, тече подписка в подкрепа на решението на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.