Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров: 2018-а беше годината на спецпрокуратурата

Сотир Цацаров: 2018-а беше годината на спецпрокуратурата

Defakto.bg

Нямам амбиции за председател на ВКС, обяви главният прокурор, чийто мандат изтича

Отиващата си 2018-а беше годината на специализираната прокуратура. Това обяви обвинител №1 Сотир Цацаров в интервю пред БНТ.

Равносметката на главния прокурор винаги е интересна – за гражданите.

Ето я.

Гръмки на старта, а на финала?

Ефективността на акциите, които се проведоха, е най-важна, каза Цацаров. „Началото, много пъти шумно, е от значение, но от значение е и как ще завършат тези производства. Целта е да стигнем до атестат за добра работа на държавното обвинение, а тя се измерва с осъдителни присъди“, обяви той. И увери, че намеренията на обвинението е всички гръмки дела – срещу Баневи, Арабаджиеви и др. „да завършат с финал – внесен обвинителен акт“. (А присъди?).

„Пречупването“ на делото срещу Иванчева и Петрова ще е емблематично

Акцията срещу кметиците на „Младост“ бе първа и емблематична за съвместната работа на КПКОНПИ и специализираната прокуратура, напомни Сотир Цацаров.

Не изключи да са допуснати „грешки“. НО! „Но ще е емблематично пречупването на този случай и ползването му като доказателство за репресивна машина на прокуратурата и антикорупционната комисия“, наблегна главният прокурор. От което остана впечатлението, че прокуратурата ще направи всичко „финалът“ да е добър за нея.

За многобройните изнасяни факти по емблематичното дело, оборващи обвинението, Цацаров каза: „Всеки ден по тв екрана се изреждат всички видове защитници на двете подсъдми, нищо лошо. Но бих приел, че те изразяват някаква позиция, ако чуя мнението им по дело, по което не са защитници, тогава бих се вслушал. Но не и за конкретното дело – на теб ти плащат да изразяваш тази позиция.

Познавайки делото на кметицата на „Младост“ аз нямам съмнение, че става дума за подкуп“.

За продължаващия над осем месеца арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, включително и след мълниеносни прокурорски протести, главният прокурор заяви: „За нас те са обвиняеми като всички други, не са подложени на форма на по-тежко третиране. И двете са в следствения арест в София по тяхно желание, в затвора в Сливен условията са далеч по-добри. Концентрираме се върху килията на Иванчева, но истината е, че при тези условия пребивават 80 % от задържаните в България. Да не бъдем лицемерни – българските задържани са в ужасни битови условия и те не са само за Иванчева“.

За критиците на прокуратурата

„Критиците на прокуратурата не се менят като лица, числен състав и  убеждения. Менят се тезите им – преди говореха за бездействаща прокуратура, сравнявана с Румъния. Сега, когато набра сила и скорост и започна да преследва фигури, за които не можеше и да се предполага доскоро, се мени зрителният ъгъл на критиката: пусната е репресивната машина на спецпрокуратурата и на КПКОНПИ. За тях удобна е бездействаща прокуратура, която се занимава само с криминални престъпления, проблемът им е , че действията на ПРБ могат да засегнат самите тях. Сега е дошло време да им се задават въпроси и това поражда техния страх и техните опорни точки“, обяви Сотир Цацаров.

Не назова имена, но направи намеци, например за бизнесмена-издател Иво Прокопиев.

За някои законодателни промени

„Слагането на маски или придобиването на право да задържат на служитерите на КПКОНПИ ще увеличат екшъна, но няма да помогнат на качеството на разследванията и да допринесат за осъдителни присъди“, обяви главният прокурор. Той е за „разумна мярка“ на всички правомощия. Любопитно само защо не „спря“ маските, ползвани вече в знаковите акции на антукорупцонната комисия и спецпрокуратурата.

За ветото на президента Радев върху „скритите арести“ в НПК Цацаов каза: „Не мисля, че държавният глава наложи вето заради репресивен апарат. Това не е таен арест, от момента на задържането широк кръг лица, включително защитниците имат контакт със задържания, той не изчезва. Предвижда се само уведомяването на конкретни лица за това задържане може да бъде отложено за определен срок. Тази мярка е разумна, но трябва да се прецизира и от кръга на неуведомяваните да изключим семейството и близките. И още – тази мярка е приложима само за най-тежките престъпления – тероризъм, ОПГ и прочее.  Ако това вето послужи за прецизиране на разпоредбата, тя ще работи, ако се реагира на инат, нещата не биха били добри“.

Само „общ език по задължение“ с Лозан Панов

На въпрос как ще отговори на критиката на председателя на ВКС Лозан Панов, че опъва чадър над приятелите си, Цацаров заяви: „Ако смисълът на съществуването, на обществените изяви на г-н Панов е да критикува прокуратурата и главния прокурор, е свободен да го прави. Единственият възможен общ език с него е общият език по задължение като институции. Ние сме със съвсем различни ценностни системи, насреща не виждам нищо гладивно. От прословутата реч „Не на страха!“ досега от него съм чул само критики, политически изградени лозунги и общи приказки, но нито една градивна идея за съдебната система. Ако го направи, може би мнението ми за него ще се промени“.

Догодина ще се срути „митът за недосегаемост“

През 2019 г. ще са готови промените в Закона за съдебната власт, които да предвидят механизъм за търсене на отговорност на „тримата големи“ в съдебната власт, даде заявка Сотир Цацаров.

Както е известно, у нас бе избран подходът да се търси общ механизъм за председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор, макар че проблем с наказателното преследване има най-вече за обвинител №1, който е началник на всички разследващи и обвиняващи.

По този повод Цацаров заяви: „Първоначалната идея, издигната от г-н Панов и част от неговите политически приятели, бе свързана само с механизъм за отговорността на главния прокурор. Но тримата сме избирани, назначавани по един и същи ред, тогава е нужен механизъм и за „тримата големи“. Това бе възприето в последния мониторингов доклад. За това не трябват кнституционни промени, а промени в ЗСВ, те са възможни, планират се от Министерството на правосъдието. Мисля, че през 2019 г. ще бъдат реалност. Това ще срути още един мит – за недосегаемостта на главния прокурор“.

Докладът на ЕК – първият, писан не „по доноси“

Вие ли писахте последния доклад на Европейската комисия, че е толкова добър, „пошегува се“ интервюиращият Георги Любенов.

А Сотир Цацаров отвърна: „Не, но той е първият, който не е писан по доноси на лидери на извънпарламентарни партии, може би е първият обективен доклад, в който не са зачетени позициите на наши съграждани, изповядващи не толкова български позиции. Съзнавам, че има хора и цели политически формациии, дори магистратски организации, които това не ги устройва и отнема хранителната среда и опора за тях“.

Докладът, впрочем, бе критикуван не само у нас. Неотдавна международната магистратска организация МЕДЕЛ специално се обърна към председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с настояване за по-сериозно вглеждане в някои процеси в България.

Мандатът изтича. И?

В края на 2019-а изтича мандатът на Сотир Цацаров като главен прокурор.

А днес за бъдещия си наследник той обяви: „Следващият главен прокурор ще е този, който получи поне 17 гласа от ВСС и указ от президента. Никой главен прокурор не бива да си мисли, че той е, който ще определи кой ще е човекът в този кабинет след него. Надявам се да е човек, който ще запази независимисотта на прокуратурата“.

За собственото си бъдеще след мандата Цацаров каза: „Официално съобщавам- нямам каквито и да е амбиции за кабинета на Лозан Панов. Не е редно в демократична държава главен прокурор веднага след приключването на мандата да е председател на ВКС“.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.