Последни новини
Home / Законът / Биляна Петрова: Защо в ареста трябва да минаваш през ада?!

Биляна Петрова: Защо в ареста трябва да минаваш през ада?!

Defakto.bg

Мога да разпозная онези, които ме заплашиха, че „ще съм труп“, но кой разследва заплахите срещу адвоката ми?

Не разбирам, защо в ареста трябва да преминаваш през ада?! Това обяви  уволненият в съдебна зала зам.-кмет на „Младост“ Биляна Петрова в първите си часове у дома. От вчера следобяд тя, Десислава Иванчева и третият подсъдим по делото Петко Дюлгеров са под „домашен арест“.

След 8 месеца успях да прегърна детето си, съпруга си, майка си, да се изкъпя с топла вода, да отворя прозореца си. С дъщеря ми си казахме, че се обичаме. Тя – че вярва в мен. За първи път успях спокойно да говоря и с адвоката си, описа Биляна Петрова пред бТВ.

Няколко часа „в небитието“

От април, когато бе реализирана гръмката акция за задържането на Иванчева и Петрова в центъра на София до днес шумът по това дело не стихва, обратното – нараства. И неслучайно – всяко поредно действие поражда куп въпроси (за изпълнението или употребата на закона), а подсъдимите и защитата им не си мълчат.

Поредната порция „изненади“ е прясна, от вчера. Както е известно, вместо в разпоредения от спецсъда час – 12 ч., двете жени напуснаха килиите близо два часа по-късно. Стряскащото е друго – през това време нито близките им, нито адвокатите са информирани какво се случва, къде са Иванчева и Петрова, дали забавянето е заради неизпълнени формалности или заради друго и т.н. Стига се дори до парадокса в крайна сметка майката на кмета на „Младост“ да я чака пред 7 РПУ, където по предварителна информация би трябвало първо да бъдат отведени двете жени, а междувременно те са конвоирани директно до домовете си.

Адвокат Ирен Савова, защитник на Петрова, която ги чакаше пред следствения арест заедно с журналистите, илюстрира станалото с конкретика. След като в уречения час и по-късно никой не излиза от следствения арест, а адвокатът не е допуснат вътре, звъни на спешния телефон 112 – да сигнализира за „изчезването“ на двете жени. Оттам отговарят, че по принцип могат да я препратят към конкретно РПУ, но със ставащото в ареста не се занимават. Следва разговор с главния директор на затворите Васил Миладинов, той казва, че ще провери случая и повече не се обажда.

А какво ще стане, когато промените в НПК за „скритите арести“ до 48 часа за възрастни до 24 часа за деца – без значение от обвиненията, по които е задържането, влязат в сила (президентът им наложи вето, но Цветан Цветанов вчера обяви, че мнозинството няма да се съобрази с него), попита Савова. И си отговори – нищо чудно „практически“ законът да бъде изтълкуван така, че докато не изтекат заветните часове да не се работи по сигнали за изчезване, подадени от близки.

Каква е истината за подкупа в „Младост“?

Отново Биляна Петрова в интервюто й пред бТВ.

На въпрос каква е истината за подкупа, заради който бяха задържани, обвинени а вече и подсъдими (прокуратурата ги обвинява за поискани общо 500 хил. евро от строителния предприемач Александър Ваклин и получени 70 хил.евро), Петрова отговаря: „Не бих могла да кажа точно какво се е случило, бяхме арестувани в пълно информационно затъмнение. Има различни хипотези, но самите разследващи би трябвало да намерят истината. Това не се случи, сега казусът е в съда. Твърдо не е имало подкуп, категорично никога не сме говорили за пари за лична облага. Също категорично заявявам, че не сме знаели, че в колата се намира сумата от 70 000 евро, която бе открита след ареста ни там. Имам предположения, но ще ги коментираме първо пред съда. А колата беше отворена през цялото време“.

За заплахите

За отправяните заплахи срещу самата нея, за които Биляна Петрова обяви и в съда, тя обясни – от нея е искано да казва, че е взет подкуп от Иванчева. „Почна се от самото задържане, докато бяхме при колата и се искаше да говоря точно определени неистини – станало е това, направено е онова. Аз им отговорих – ако го твърдите, представете доказателствна. Онези, които ме заплашваха, не се представиха, но аз мога да ги разпозная.

Как бихте изтълкували посланието, че ако не кажеш определено нещо, ти си труп?! Това не е ли заплаха?  Затова непрекъснато даваме гласност на нещата. Повече сега се страхувам от заплахите към адвоката ми, на вратата на адвокат Савова включително са били разлепени нейни некролози. Бих искала да попитам главния прокурор – разследвате ли тези заплахи или си избирате какво да разследвате?“

Отправи и въпрос към Александър Ваклин: „Бих го попитала защо пред медиите говори едно, а в съдебна зала друго. Защо, когато никой нищо не е търсил от него, той сам, по признанията му, е търсил да „стопли“ отношенията с кметския екип“.

Престоят в ареста не може да е изтезание

За условията в следствения арест, коментарът бе: „Надявам се, че промяната започва – след първата поредица жалби килията беше ремонтирана, оказа се, че ремонтът бил некачествен. Разпространените кадри бяха от ремонтираната килия. За съжаление големите проблеми остават. Според чл. 248 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража хората не могат по 24 часа да стоят в килиите, но това се случва. Не може да има неотваряеми прозорци, но и това се прави – сигурно един прозорец струва 100-200 лева, но другото уврежда здравето. В съседния на ареста затвор това е оправено. Не  разбирам защо, ако си арестант, трябва да минаваш през ада“.

Биляна Петрова знае, че след дни може отново да се върне в арестантската килия. Очаква решението на апелативния специализиран съд и се надява съдебното заседание да е открито.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.