Последни новини
Home / Законът / Нова инициатива: Дежурен съдия да се намесва при изолиране на дете от родител

Нова инициатива: Дежурен съдия да се намесва при изолиране на дете от родител

Defakto.bg

На днешния Ден на бащата родители учредяват Национална Гражданска Инициатива за спешна реформа на семейното законодателство „Право на семеен живот“, съобщи БНР.

Според организаторите е необходима реформа, която да предвижда строги и ефективни мерки срещу родителското отчуждение и такива, които да гарантират  изпълнението на съдебните решения за режима на срещи с детето.

Родителите искат да се въведе при нужда временен механизъм за личните отношения от дежурен съдия и да се даде възможност за оспорване на припознаване на дете от всеки, който има правен интерес.

Николай Николов от Асоциацията на бащите обясни:

„Асоциацията от години работи за справянето с неизпълнението на решенията за родителските права и режима на лични отношения. Самото неизпълнение води до т.нар. синдром на родителско отчуждение. Това е огромен проблем най-вече за децата. Това е пряка психическа и емоционална травма за всяко едно дете“.

Според Николов проблемът е, че когато има решение за режим на лични отношения, отговорните институции много бавно действат, най-вече прокуратурата. А изолирането на детето от бащата е в негова вреда. Основният въпрос, на който трябва да се наблегне, е за използването на детето като инструмент в битката между двамата родители при раздяла, смята още Николай Николов.

Според адвокат Борислав Господинов в основата на проблемите е възпитанието:

„Когато израснеш в среда, в която се казва, че майката трябва да чисти, да готви, да ходи на работа и да гледа децата, а бащата е в по-патриархална позиция, която е на този, който изкарва парите, но по-малко се занимава с децата – когато станем свидетели на един такъв модел, естествено е след това детето да го повтори. Има развитие в тези отношения, хората все по-открито говорят за тези проблеми. Нещата лека полека се променят“.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Един коментар

  1. Тодор Бойчев

    Никак не е добре адвокат да коментира проблеми от професионалната практика на социолози или психолози. Въпросът е в това, да не се преекспонира даден модел на възпитание на детето. Няма проблем. Проблемът идва от модернизацията на семейните отношения. Тази модернизация ерозира българската същност и с това се деградира българското семейство. Това, никак не е добре. Каква е ролята на жената и мъжа в семейството, никой не може да каже и не бива да казва. По конституция държавата трябва да защитава мъжа или жената, но не и да се намесва в моделите на българското семейство. Публичната власт трябва да засилва българската традиция, като се внимава да не я деградира до семейна дрипа…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.