Последни новини
Home / Законът / И четиримата „нови“ в КС вече имат дела

И четиримата „нови“ в КС вече имат дела

Defakto.bg

Новото попълнение в Конституционния съд – четиримата съдии, които положиха клетва на 13 ноември, вече са докладчици по дела. И то все по интересни казуси. Това сочи равносметката в края на годината.

При ротацията тази година като конституционни съдии встъпиха Павлина Панова и Надежда Джелепова (избрани от Общото събрание на двете върховни съдилища), Красимир Влахов (излъчен от парламента) и Атанас Семов (назначен с указ на президента).

Правилото е, че дела се разпределят на „новите“ по старшинство.

Така още след встъпването Надежда Джелепова получи делото срещу обратната сила на поправките в Закона за банковата несъстоятелност, станали известни като Закона „Пеевски“ за КТБ. Промените обявиха за недействителни прихващанията, извършени след поставянето на банка под особен надзор или следначалната дата на несъстоятелността. А Общото събрание на Търговската колегия на Върховния касационен съд  оспори като противоконституционен текстът от преходните и заключителните разпоредби, с който на тези норми се придава сила от 20 юни 2014 г., когато КТБ бе поставена под особен надзор. Становища в подкрепа на това искане изпрати и Пленумът на Върховния административен съд.

На Павлина Панова бе преразпределено делото срещу част от последните поправки в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). В него като протиковоконституционни са оспорени ред разпоредби, сред които драстичното повишаване на таксите по касационни дела, „закритите“ заседания във ВАС, новата подсъдност, предвидената едноинстанционност по ред казуси. Искания до КС отправиха президентът, омбудсманът, депутати от БСП. Становища в подкрепа изпратиха от Висшия адвокатски съвет, с две от исканията се съгласи главният прокурор.

Ново дело получи Атанас Семов. Той е докладчик по искането на Румен Радев срещу поправки в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменят Законът за местните данъци и такси и Законът за митниците. Президентът оспори повишаването на данъците върху жилищата, които са в границите на курорти, влезли в одобрен от МС „Списък на курортите“. Както и даденото право на шефа на митниците едностранно без предизвестие да прекратява правоотношенията с директорите на териториалните дирекции, както и с главните директори и директорите от специализираната администрация на Централното митническо управление.

Красимир Влахов, краен в редицата на старшинството, вече също е докладчик. На него бе разпределено друго искане на президента – срещу Закона за бюджета за 2019-а. В него Румен Радев оспори непостъпването на средства от концесията на Летище „София“ в държавния фонд за гарантиране на пенсиите и задължителното освобождаване на пенсионерите от държавна служба

В края на годината в КС постъпи и искане от 66 депутати срещу поправките в 17 закона (включително в Закона за обществените поръчки и в Изборния кодекс), направени с преходни разпоредби в Закона за бюджета на НЗОК. Това дело е разпределено на Георги Ангелов.

А 2019-а се очертава интересна за КС.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.