Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата нареди незабавна защита на свидетел по „Суджукгейт“

Спецпрокуратурата нареди незабавна защита на свидетел по „Суджукгейт“

Defakto.bg

Специализираната прокуратура взе мерки за незабавна защита на свидетел по делото срещу Живко Мартинов чрез осигуряване на личната му физическа охрана, съобщиха оттам.

Друг свидетел по делото, нашумяло като „Суджукгейт“, е отказал предложената му защита. Имена не се съобщават.

Публично известно е, че на 17 декември бяха подпалени автомобилите на двама свидетели срещу бившия депутат от ГЕРБ Мартинов в Добрич – Кирил Костов и Людмил Ганчев. В тв интервюта двамата заявиха, че са заплашвани и заподозряха, че зад това стоят хора на Живко Мартинов. Самият той пък, също в тв изява изцяло отхвърли обвиненията сещу сее си.

Скандалът гръмна през лятото на 2017 г., след като бе оповестено, че депутатът от управляващите е изнудвал търговец за 4 тона суджук, твърдейки, че те били за премиера Бойко Борисов. Мартинов сам се отказа от имунитета си и се оттегри от парламента. А прокуратурата му повдигна шест обвинения, сред които принуда, закана за убийство, оказван натиск върху полицията в Добрич и в Балчик и др.

Съобщението на прокуратурата:

По реда на чл. 123 от НПК Специализираната прокуратура разпореди на органите на МВР да охраняват денонощно свидетел и членовете на семейството му, тъй като са налице основания да се предполага, че са застрашени във връзка с наказателното производство – в резултат от свидетелстването муможе да възникне реална опасност за живота и здравето му, на неговите съпруга и низходящи.

Незабавната защита е осигурена от Специализираната прокуратура по искане на свидетеля. Друг свидетел по делото се е отказал от предложена му от прокуратурата защита чрез лична физическа охрана.

Досъдебното производство срещу Живко Мартинов се намира във финалната си фаза, предстои в кратки срокове Специализираната прокуратура да внесе делото с обвинителен акт в Специализирания наказателен съд.

Извършва се проверка и на разследванията, ръководени от прокуратурата в Добрич, свързани с посегателства срещу личността и имуществото на свидетелите по делото.

Предмет на проверка от Специализираната прокуратура са и всички сигнали, съдържащи твърдения за престъпни деяния от лица, имащи отношение към наказателното производство срещу Мартинов.

 

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.