Последни новини
Home / Законът / Скандалът с търговията с българско гражданство влезе и в „Льо Монд“

Скандалът с търговията с българско гражданство влезе и в „Льо Монд“

Defakto.bg

„България е разтърсена от скандал с трафик на паспорти“ – под това заглавие един от най-авторитетните френски вестници „Льо Монд“ публикува статия за скандала за търговията с гражданство у нас.

През март друго авторитетно френско издание „Нувел обсерватьор“ публикува разследване как се произвеждат „новите“ българи у нас, като акцентира върху участието на поне един вицепремиер-националист в далаверата.

Между двете публикации се раздвижиха и властите у нас – прокуратурата започна разследване срещу ръководството на Агенцията за българите в чужбина, премиерът Борисов възложи ревизия на бг-паспортите за 5 години назад, а в парламента създадоха специална анкетна комисия, начело с Йордан Цонев от ДПС.

В същото време сигналите и твърденията на бившия директор на „българското гражданство“ в правосъдното министерство Катя Матева бяха обявени за непотвърдени.

Затова пък разкритията й отекнаха в Европа, включително в Европарламента.

„Около 115 000 души са се възползвали от натурализация за десетина години и са получили български паспорти. Между 150 и 200 заявления са подавани всеки ден от чужденци. Те са плащали между 500 и 1500 евро за разглеждане на техните документи“, пише „Льо Монд“, цитирайки Катя Матева.

Авторът – кореспондентът на „Льо Монд“ в Брюксел Жан-Пиер Стробан, се позовава на нейни показания пред Европейската комисия за престъпните практити, заради които беше уволнен и арестуван директорът на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

„Матева лично е спряла няколко хиляди заявления. Тя е блокирала натурализациите, когато е открила, че около 60 чуждестранни престъпници са се възползвали от обикновена декларация, за „принадлежност“ към България. Тези удостоверения се търсят от македонци, молдовци, украинци или албанци. Те може да се получат срещу няколкостотин или няколко хиляди евро“, пише френският вестник.

Заради тази си активност Матева казва, че е загубила работата си през 2016 г, докато съпругът й, също държавен служител, е бил подложен на интензивен натиск. От какво преживява? „От помощта, която ми предоставят моите близки и приятели“, обяснява тя пред „Монд“.

Изданието съобщава за ареста на директора на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който е разследван за участие в организирана престъпна група. И припомня, че в сейфа на главния секретар на агенцията са открити 265 000 евро в брой. Както и че с български паспорти преди месеци в САЩ бяха задържани етнически албанци заподозрени в тероризъм.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.