Последни новини
Home / Законът / Не само прокуратурата, и защитата обжалва „домашния арест“ по делото „Младост“, иска по-лека мярка

Не само прокуратурата, и защитата обжалва „домашния арест“ по делото „Младост“, иска по-лека мярка

Defakto.bg

Обвинението тепърва има срок да отговори на искането

Защитата по делото „Младост“ излезе с изненадващ ход – обжалвала е определението на състава на Иво Хинов за замяна на задържането с „домашен арест“, научи Де факто.

На 28 декември адвокатите на Биляна Петрова (защитават я Ирен Савова и екипът й и Емануил Йорданов) са депозирали в спецсъда жалба, в която настояват за по-лека мярка за неотклонение, без да сочат каква. Възможностите са две – парична гаранция или „подписка“. Защитата е изтъкнала няколко основания за по-лека мярка, включително липсата на каквито и да е доказателства за вина по време на съдебното следствие дотук, което твърде разколебава „обоснованото предположение“ Биляна Петрова да е извършила престъплението, в което е обвинена. Това е и единственият въпрос, по който съставът на Иво Хинов не се е произнесъл в определението си за „домашния арест“. Обичайно, е посочено също влошеното здраве на Петрова след престоя в килията и нуждата от лечение, ограничено в условията на дома й.

Така освен по протеста на прокуратурата, която настоява Петрова, Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров да бъдат върнати в килиите, апелативният спецсъд този път ще трябва да се произнесе и по искането на защитата.

Но преди това следва отделна процедура, която, според юристи, отлага произнасянето на апелативния спецсъд.

Както Де факто вече писа, в края на работния ден на 28 декември изтече срокът за становища по прокурорския протест. Оттам нататък първоинстанционният спецсъд трябваше да изпрати материалите на апелативния, който пък да се произнесе в 7-дневен срок. По предварителни изчисления делото трябваше да се „качи“ в апелативния спецсъд на 31 декември, последният работен ден за годината. И, въпреки неофициални данни, че окончателното произнасяне за мерките по „Младост“ ще е след Нова година, нямаше пречки втората инстанция да се събере на закрито заседание още на 31 декември. И да се произнесе. Дотук апелативният спецсъд неизменно постановява „задържане под стража“ за Иванчева, Петрова, а и за Дюлгеров.

Жалбата на защитата засега осуетява подобна възможност. Тъй като това е ново искане, специализираният съд трябва да го изпрати на спецпрокуратурата, която тепърва получава 7-дневен срок за становище. И едва след това материалите ще бъдат изпратени в апелативния спецсъд – за произнасяне.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Един коментар

  1. Йорданка

    Свобода за Иванчева,Петрова!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.