Последни новини
Home / Законът / Не само прокуратурата, и защитата обжалва “домашния арест” по делото “Младост”, иска по-лека мярка

Не само прокуратурата, и защитата обжалва “домашния арест” по делото “Младост”, иска по-лека мярка

Defakto.bg

Обвинението тепърва има срок да отговори на искането

Защитата по делото “Младост” излезе с изненадващ ход – обжалвала е определението на състава на Иво Хинов за замяна на задържането с “домашен арест”, научи Де факто.

На 28 декември адвокатите на Биляна Петрова (защитават я Ирен Савова и екипът й и Емануил Йорданов) са депозирали в спецсъда жалба, в която настояват за по-лека мярка за неотклонение, без да сочат каква. Възможностите са две – парична гаранция или “подписка”. Защитата е изтъкнала няколко основания за по-лека мярка, включително липсата на каквито и да е доказателства за вина по време на съдебното следствие дотук, което твърде разколебава “обоснованото предположение” Биляна Петрова да е извършила престъплението, в което е обвинена. Това е и единственият въпрос, по който съставът на Иво Хинов не се е произнесъл в определението си за “домашния арест”. Обичайно, е посочено също влошеното здраве на Петрова след престоя в килията и нуждата от лечение, ограничено в условията на дома й.

Така освен по протеста на прокуратурата, която настоява Петрова, Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров да бъдат върнати в килиите, апелативният спецсъд този път ще трябва да се произнесе и по искането на защитата.

Но преди това следва отделна процедура, която, според юристи, отлага произнасянето на апелативния спецсъд.

Както Де факто вече писа, в края на работния ден на 28 декември изтече срокът за становища по прокурорския протест. Оттам нататък първоинстанционният спецсъд трябваше да изпрати материалите на апелативния, който пък да се произнесе в 7-дневен срок. По предварителни изчисления делото трябваше да се “качи” в апелативния спецсъд на 31 декември, последният работен ден за годината. И, въпреки неофициални данни, че окончателното произнасяне за мерките по “Младост” ще е след Нова година, нямаше пречки втората инстанция да се събере на закрито заседание още на 31 декември. И да се произнесе. Дотук апелативният спецсъд неизменно постановява “задържане под стража” за Иванчева, Петрова, а и за Дюлгеров.

Жалбата на защитата засега осуетява подобна възможност. Тъй като това е ново искане, специализираният съд трябва да го изпрати на спецпрокуратурата, която тепърва получава 7-дневен срок за становище. И едва след това материалите ще бъдат изпратени в апелативния спецсъд – за произнасяне.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Един коментар

  1. Йорданка

    Свобода за Иванчева,Петрова!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.