Последни новини
Home / Законът / Изборът на нов главен прокурор: Прозрачен вот или „личен“ прокурор на властта?

Изборът на нов главен прокурор: Прозрачен вот или „личен“ прокурор на властта?

Defakto.bg

Едно от събитията на 2019-а година, макар и към края й, ще е изборът на нов главен прокурор.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича през декември, а по правилата на съдебния закон, ВСС трябва да открие процедурата за негов приемник не по-рано от 6 и не по-късно от 4 месеца преди изтичането на мандата. Т.е. стартът би трябвало да е през юли или през септември.

В публичното пространство вече се спрягат имена, а – засега – като най-вероятни претенденти за поста се сочат Иван Гешев (бивш шеф на спецпрокуратурата, чиято дейност получи висока оценка от Сотир Цацаров, настоящ зам.-главен прокурор) и Пламен Георгиев (председател на КПКОНПИ, преди това на КОНПИ, бивш обвинител, включително от спецпрокуратурата).

Какви са очакванията за отговорния избор в началото на годината? Теодор Славев (на снимката) от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) – неправителствената организация, която следи под лупа тези процеси в съдебната власт, пред БНР:

„Не трябва да се позволява за пореден път политическо вмешателство в този избор, макар че със сигурност ще има политическа битка или политически пазарлък. Във всички случаи не трябва да се позволява избор на „личен“ главен прокурор на управляващите (сиреч до обобщението: „Ти си го избра!“).

Фигурата на главния прокурор у нас концентрира много власт, един истински главен прокурор може да промени маскарадната свързаност, която виждаме. А и тази година ще е изборна не само за съдебната власт, предстоят избори за местна власт и за европарламент, те неминуемо ще са обвързани“.

Прокурор ли ще е следващият обвинител №1?

На въпрос дали ако за първи път начело на прокуратурата за 7 години мандат бъде избран обвинител от кариерата това ще е еволюция, Теодор Славев заяви:

Отговорът би ттрябвало да даде самит Висш съдебен съвет. Те могат да организират една широка обществена дискусия, включително с участието на академичната общност за ролята и мястото на прокуратурата, за равносметка на постигнатото, с очертаване на профила какъв трябва да е главният прокурор, за да е ясно от какъв тип човек има нужда системата.

Във всички случаи за да се оцени изборът като публичен и прозрачен, трябва да се проведе в условията на реална конкуренция“.

Ще се стигне ли до импийчмънт на Лозан Панов?

Дали е реално през 2019-а да бъде открита и друга процедура – за предсрочно отстраняване на председателя на ВКС Лозан Панов, срещу когото тече проверка на КПКОНПИ, а кадровиците поискаха да бъде проверен и от Инспектората за накърняване на съдийската независимост?

„Импийчмънтът би бил много брутална стъпка, не мисля, че управляващите и ВСС ще рискуват такъв скандал, още повече, че цяла година ще има избори. А и тази процедура, по отстраняването, освен от ВСС зависи и от президента Румен Радев, който показа, че отблизо следи случващото се по върховете на третата власт. Очаквам и се надявам той да е коректив на подобни щения“, заяви Теодор Славев.

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.