Последни новини
Home / Законът / Всички обжалват определението на СГС по делото „Бисеров“

Всички обжалват определението на СГС по делото „Бисеров“

Defakto.bg

Четири жалби са изпратени срещу определението на Софийския градски съд по делото за гражданска конфискация срещу Христо Бисеров, съпругата му и доведения му син Ивайло Главинков. Това сочи справка в съдебното деловодство.

Жалбите са на КПКОНПИ и на тримата ответници и, очаквано, са коренно различни. Адресат е Софийският апелативен съд.

На 10 декември съдия Елена Маврова от СГС прекрати производството за отнемане на имущество за близо 2 млн.лв. като недопустимо. Съдията директно се позова на тълкувателното решение на ВКС, излязло дни по-рано – на 7 декември, в което бе категорично обявено, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за гражданска конфискация. Съдия Маврова, на свой ред, цитира трите поредни оправдателни присъди на Бисеров – на СГС, Софийския апелативен съд и окончателната, на ВКС. И обяви: „С оглед липсата на висящо наказателно производство, по аргумент на по-силното основание и въз основа на задължителните указания в тълкувателно решение от 07.12.2018 г. по тълкувателно дело № 4/2016 г. на ОСГК на ВКС намира, че настоящото производството е  недопустимо и същото следва да се прекрати“.

Запорите на имоти за над 1 млн.лв. обаче останаха, докато определението влезе в сила или по него се произнесе апелативният съд.

Още на 17 декември КПКОНПИ е обжалвала прекратяването, понеже към момента на предявяване на иска Бисеров е имал качеството на обвиняем, което, в прочита на комисията, е достатъчно за развиване на производството за гражданска конфискация.

Самият Бисеров, съпругата му и доведения син Ивайло Главинков в отделни жалби на 18 декември оспорват друга част от определението на СГС – отказът да им се присъдят направените разноски за защита.

В Софийския апелативен съд още няма образувано дело по жалбите, установи наша проверка.

Днес обаче в „Държавен вестник“ бяха обнародвани „спешните“ промени в антикорупционния закон, в които се обявява, че окончателната оправдателна присъда не спира гражданската конфискация. И се разпорежда висящите производства по отнемения закон за незаконното богатство (по което се развива производството срещу Бисеров) да продължат по новия ред.

Още при обсъждането им шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев определи въпросното законодателно решение като вид „спасение“ от прекратяването на дела. А казусът „Бисеров“ бе цитиран от всички.

Какво, в крайна сметка, ще реши апелативният съд, предстои да видим. Вариантите са два  – да потвърди определението на СГС за прекратяване или да го отмени и да разпореди производството за конфискация да продължи.

Каквото и да е решението, казусът със сигурност ще е с продължение.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.