Последни новини
Home / Гостува ни / Делото „Младост“ отиде в Евросъда в Страсбург

Делото „Младост“ отиде в Евросъда в Страсбург

Defakto.bg

Жалбите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова са за куп нарушения на човешките права

Гръмкият казус „Младост“ вече е на вниманието на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Жалбите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова за драстични нарушения на човешките права са изпратени в ЕСПЧ, научи Де факто.

Жалбите на Иванчева и Петрова до Страсбург са на хиляди страници

Внушителни по обем, те са подготвени в офиса на кантората „Савова и сие“ в Прага, от международен екип с участието на водещи специалисти по въпросите на защитата на човешките права.

В жалбите се изтъкват нарушения на няколко текста от евроконвенцията – член 3 (забрана на изтезанията), член 5 (право на свобода и сигурност), член 8 (право на зачитане на личния и семеен живот), член 13 (право на ефективни средства за защита).

Емблематичен момент от показния арест – запушената от полицайка уста на Десислава Иванчева.

От кантората обясниха, че основните оплаквания са свързани преди всичко с действията по време на разследването, най-вече упражненото насилие срещу двете жени по време на техния арест насред центъра на София и непосредствено след него при първите процесуално-следствени действия. Именно упражненото физическо насилие, унизителното отношение и прекомерната и неоправдана принуда по време на ареста представляват грубо нарушение на чл. 3 от ЕКПЧ, се сочи в жалбите.

Подобаващо място е отделено и на условията в арестантските килии, при които са държани Иванчева и Петрова.

В жалбата не са спестени и нарушенията, осъществени в рамките на съдебната фаза и най-вече по отношение на мерките за неотклонение, подчерта Ирен Савова. В тази връзка специално внимание е отделено на нарушенията по чл. 5 от Конвенцията. Иванчева и Петрова многократно са се позовавали не само на чл. 5 от ЕКПЧ, но и на конкретни дела, включително срещу България, в които при сходна фактическа обстановка ЕСПЧ е установил нарушение. Въпреки това Апелативният специализиран наказателен съд нееднократно е отказвал да се съобрази с посоченото възражение или когато се е позовавал на практиката на съда в Страсбург, го е правил частично и е постановявал задържането на бившата кметица и нейната заместничка в нарушение на Конвенцията, според адвокатите. Превратният прочит на практиката на Евросъда бе обсъден и в последното определение на Иво Хинов от специализирания съд, с което задържането на Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров бе заменено с „домашен арест“.

Изтъкнати са и допълнителни нарушения на чл. 8 и чл. 13 от Конвенцията. На този етап от кантората отказват повече подробности.

У нас – апелативният спецсъд пак ще се произнася „на закрито“

Настояванията на защитата за открито съдебно заседание са отхвърлени и апелативният специализиран съд отново ще се произнесе за мерките за неотклонение на Иванчева, Петрова и Дюлгеров служебно и на закрито. Препоръка този път това да стане пред публика и с призоваване на страните бе отправил и съдия Иво Хинов.

Прокурорският протест срещу пускането на тримата под „домашен арест“ е разпределен на втори състав на апелативният спецсъд, начело на който е зам.-председателят Веселина Вълева. Това бе и съставът, който в рамките на часове спря пускането на Иванчева и Петрова на 16 ноември и се мотивира с непълен протокол от долния съд, а на 6 декември откри други основания за оставянето на двете жени в килията. Именно аргументите на този състав бяха обсъдени и в пространното определение на Иво Хинов. Сега същите магистрати трябва обективно и безпристрастно да се произнесат по всички критики срещу собствените им мотиви и заключения.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.