Последни новини
Home / Законът / След претърсванията в офиси и разлепване на некролози: Ако институциите не реагират, адвокати излизат на протест (допълнена)

След претърсванията в офиси и разлепване на некролози: Ако институциите не реагират, адвокати излизат на протест (допълнена)

Defakto.bg

ВАдС да атакува в Конституционния съд поправките за гражданската конфискация

Ако прокуратурата, ВСС, Инспекторатът, спецсъдът не реагират на тоталното погазване на правата и неприкосновеността на професията, адвокати от цялата страна ще излязат на протест. Това обявиха днес на пресконференция представители на фейсбук общността на свободните адвокати, наброяваща над 2000 участници.

Повод за предупрежденията са претърсванията и изземванията в адвокатски офис и в домовете на защитници, извършени от следователи от спецпрокуратурата и служители на ДАНС на 19 декември, както и разлепените некролози край офиса и дома на адвокат Ирен Савова.

Представителите на свободните адвокати настояват също Висшият адвокатски съвет да сезира официално прокуратурата и ВСС за незаконните действия на служители на спецправосъдието. Както и на Общото годишно отчетно събрание на адвокатурата на 26 януари да се гласува апел към институциите и омбудсмана за ефективна защита на правата на адвокатите и на техните клиенти.

Подробните искания вече бяха изложени в открито писмо, публикувано от Де факто. Подписалите го, чийто брой вече е нараснал до 235, според съобщеното от адвокат Александър Пелев, призовават за незабавни и подробни проверки не само на действията на представителите на спецпрокуратурата, но и на спецсъда, издал разрешение за претърсване и изземване в адвокатска кантора, въпреки гарантираните по Конституция и закон неприкосновеност на отношенията между защитник и клиент.

И днес не бе обявено чий офис и домове са били претърсвани. Но вече е известно, че става дума за кантората на един от адвокатите на Цветан Василев по делото „КТБ“ Лазар Карадалиев и на неговите съдружници, както и на домовете им. Александър Пелев, станал очевидец на част от събитията на 19 декември, разказа как заварил в кантората на колегите си двама спецследователи, служители на ДАНС и две предварително доведени поемни лица, които са искали да влязат, за да преглеждат книжа и да изземват документи. Нещо повече – в разрешението на спецсъда е било посочено какви именно документи, засягащи отношения с клиентите се търсят. Както и че това не било адвокатска кантора, а апартамент, обитаван от физическо лице, което упражнява професията адвокат. В същото време на няколко места в сградата висели табели, че на този адрес се помещава адвокатски офис.

И още – първоначално сутринта същият състав следователи и служители на ДАНС направили опит за претърсване и изземване в условията на „неотложност“, без разрешение на съда, но след отказ да бъдат допуснати малко по-късно се завърнали вече с разрешението. В което се е указвало също да се изземе личен електронен подпис на адвокат, кореспонденция на адвоката с негови клиенти и книжа на адвоката. В крайна сметка не се стигнало до пълно претърсване, включително и заради съдействието на присъствалия представител на Софийската адвокатска колегия Владимир Дончев, пристигнал след като атакуваните защитници потърсили съдействие от САК.

Вечерта на същия ден е имало претърсвания и в домовете на трима адвокати, след което до 23 ч. те са били на разпит.

Още няма решение какъв точно ще е протестът, каза още Александър Пелев. Изчаква се да минат празниците, за да се даде възможност на институциите все пак да реагират. Обмислят се обаче различни варианти на протест – от мълчаливо (или по-шумно) присъствие пред Съдебната палата в София, през отказ за привеждане на вноски за Висшия адвокатски съвет до ефективна „стачка“ като в Сърбия, където преди време защитници отказаха да влизат по дела. А това със сигурност би блокирало поне наказателното правосъдие.

Отделно бяха отправени и други искания към Висшия адвокатски съвет.

Едно от тях е до 20 януари, преди общите събрания на адвокатските колегии по места ВАдС да представи за обсъждане изготвения консолидиран проект за промени в Закона за адвокатурата, заяви Велислав Величков. Както и по въпроса да се проведе национална конференция и едва тогава да се предприемат действия за внасяне на проекта в Народното събрание.

ВАдС се призовава също да атакува пред Конституционния съд последните поправки в антикорупционния закон, които зачертаха тълкувателното решение на ВКС  за гражданската конфискация.

Адвокатът, чийто офис е претърсван, обвинен за шеф на ОПГ

След масираните претърсвания на 19 декември, на 20 декември спецпрокуратурата е повдигнала на адвокат Лазар Карадалиев обвинение, че е ръководел престъпна група за пране на пари, съобщи „Медиапул“.

Същото обвинение е повдигнато и на един от клиентите на Карадалиев Емилиян Гебрев, собственик на оръжейния завод „Емко“.

Карадалиев е адвокат и по делото „КТБ“.

Делото, по което сега спецпрокуратурата обвинява него и Гебрев за организирана престъпна група, е от 2017 г. По това разследване собственикът на „Емко“ бе обвиняем за източването на завода. А досъдебното производство започва, след като Гебрев влезе в конфликт с Делян Пеевски заради опитите му да придообие оръжейния завод „Дунарит“.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.