Последни новини
Home / Законът / Огнян Герджиков: Съветът по законодателството явно пречи на „бързите“ закони, професионализмът не е на почит

Огнян Герджиков: Съветът по законодателството явно пречи на „бързите“ закони, професионализмът не е на почит

Defakto.bg

Становището по АПК беше лебедовата ни песен

„Съветът по законодателството вероятно пречи на парламента, те искат бързо да законодателстват, независимо как, защото професионализмът не е на почит, особено в правната област. Така че да ни свалят от сайта на НС, явно няма смисъл от нас“ . Това заяви проф.Огнян Герджиков в предаването „ЕвроДикофф“ на Евроком.

През декември Герджиков като председател на 21-членния Съвет, в който влизат все авторитетни юристи, в писмо до парламентарния председател Цвета Караянчева поиска консултативният орган да бъде разпуснат, защото „съществуването му е безсмислено“. Герджиков бе посочил, че през 2018 г. не им е била възложена никаква задача, което показва, че НС повече няма нужда от Съвета и е коректно той да бъде закрит. „Още повече, че членовете на съвета имаме резерви към качеството на някои от приеманите от Народното събрание нормативни актове и не желаем имената ни, евентуално, да се свързват с тях. От името на членовете на Консултативния съвет Ви моля най-учтиво, той да бъде закрит като това обстоятелство бъде публично огласено“, завършваше писмото.

Оттогава никой от парламента не е потърсил проф.Герджиков, „явно са го приели за сведение“, предположи той. Според него председателят на правната комисия на НС Данаил Кирилов „имаше доброто желание нашият Съвет да го има, но не той решава“.

Аз и колегите ми сме силно обезпокоени от качеството на законите, които на моменти чак звучат смехотворно, категоричен бе проф.Герджиков. И даде ред примери, заимствани от проучване на „Юридически барометър“.

„Ето какво е написано в Закона за противодействие на тероризма като дефиниция що е терористичен акт: акт, с който се осъществява тероризъм! А, според Закона за туризма, знаете ли какво е пътуващ? Пътуващ е всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет – това е едната опция, или за свързани туристически услуги. Значи, щом желаете, вие сте вече пътуващ. Пътуващ вече еи онзи, който има право да пътува въз основа на такъв договор“, изреди професорът и бивш парламентарен председател.

„Това са неща, които показват логически сбъркани конструкции, без мисъл, без разум“, заключи той.

В същото време законотворчеството изисква много грижлива подготовка, но очевидно не у нас. В тази връзка проф. Герджиков даде и други примери за хаотичното законодателстване. Само от приемането му през август 2006 г. до влизането му в сила от 1 януари 2007 г. Законът за ДДС е изменян три пъти. А Кодексът за социално осигуряване е „световен рекордьор без никаква конкуренция“ – от 1 януари 2000 г. досега е изменян 134 пъти. „Работи се на принципа проба-грешка, звучи много несериозно за държава от ЕС, където трябва да има стабилност и предвидимост на законодателния процес“, обобщи професорът.

Откакто е създаден, Съветът по законодателството е търсен от депутатите само два пъти. Сериозното им становище е било по поправките в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), на базата на което правната комисия е отложила приемането на проекта за второ четене и се е съобразила с отправените критики и препоръки. „Но това беше лебедовата ни песен“, обяви проф.Герджиков.

Той развенча и твърденията, че членовете на съвета били взели много пари: „За времето, което просъществувахме, а това беше два месеца и половина, ние сме 21 човека, взехме общо 22 хиляди лева. И то всички, а десетина човека, които сме участвали в изработването на становища. Това е смешна сума на фона на тарифите на видните адвокатски кантори, почти без пари. Да, до края на годината ни бяха отпуснати 100 000 лева,  ние усвоихме 20 000 лева“.

На въпрос а какво биха казали членовете на съвета, ако са били потърсени за поправките за гражданската конфискация, отговорът на Огнян Герджиков бе: „Никой не ни е питал, където не ни питат, ние не казваме“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.