Последни новини
Home / Законът / Арестуваха двама за кражбата на картини на Майстора, обвиниха четирима (допълнена)

Арестуваха двама за кражбата на картини на Майстора, обвиниха четирима (допълнена)

Defakto.bg

Двама мъже са задържани за кражбата на картини на Майстора и на Димитър Киров.

Арестуваните са на 42 и 45 години. Те са познати на полицията с предишни кражби. Единият от мъжете е арестуван снощи, а другият се е предал днес сутринта в полицията, съобщи БНР.

Платната (бе съобщено за 16, сега се оказват 15) бяха откраднати от дома на наследника на Владимир Димитров-Майстора Павел Антонов в София. За това първо бе задържан търговецът на изкуство Атанас Йончев – Наско Дългия, изкупил картините за 2 900 лева и на свой ред препродал на антикваря Божидар Нейков.

Йончев е с обвинение за вещно укривателство и парична гаранция от 5 000 лева. Твърди, че не е знаел, че платната са откраднати, мислел, че двамата, които му ги предложили, „са чистили тавани и мазета“.

Картините са открити, след като антикварят на свой ред ги е обявил за продан. Липсва само едно от задигнатите платна на Майстора.

По-късно днес от Софийската районна прокуратура съобщиха, че обвиняемите по делото са четиприма – двама като извършители на кражбата, другите двама – търговецът и антикварят, за вещно укривателство. Обвинението за кражбата са задържани засега за 72 часа.

Съобщението на СРП:

Във връзка с извършена кражба на картини на Владимир Димитров – Майстора, Димитър Киров – Ди Киро, Вили Николов и други български художници от къща в гр.София, е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.195 ал.1 т.3 и т.4, вр. чл.194 ал.1 от НК /взломна кражба/.

След докладване на делото в Софийска районна прокуратура наблюдаващият прокурор е повдигнал следните обвинения:

1.Срещу В.Христов, за това, че от неустановена дата през м.декември 2018 г. до 29.12.2018 г. в гр.София, от къща, като извършител, в съучастие с А.Антонов, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защите на на имот и използване на неустановено моторно превозно средство, е отнел чужди движими вещи  – 15 бр. картини, 1 бр. сабя с ножница, 1 бр. цигулка в калъф и 1 бр. пишеща машина от владението на П.Антонов, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е извършена в условията на опасен рецидив, след като Христов е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година – престъпление по чл.196 ал.1 т.2, вр. чл.195 ал.1 т.3 пр.1 и т.4 пр.1, вр. чл.194 ал.1, вр. чл.20 ал.2, вр. ал.1, вр. чл.29 ал.1 б.“А“ и б.“Б“ от НК.

Спрямо В.Христов е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок до 72 часа.

За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до петнадесет години.

  1. Срещу А.Антонов, за това, че от неустановена дата през м.декември 2018 г. до 29.12.2018 г. в гр.София, от къща, като извършител, в съучастие с В.Христов, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защите на на имот и използване на неустановено моторно превозно средство, е отнел чужди движими вещи – 15 бр. картини, 1 бр. сабя с ножница, 1 бр. цигулка в калъф и 1 бр. пишеща машина от владението на П.Антонов, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е извършена в условията на опасен рецидив, след като А.Антонов е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година – престъпление по чл.196 ал.1 т.2, вр. чл.195 ал.1 т.3 пр.1 и т.4 пр.1, вр. чл.194 ал.1, вр. чл.20 ал.2, вр. ал.1, вр. чл.29 ал.1 б.“А“ и б.“Б“ от НК.

Спрямо А.Антонов е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок до 72 часа.

За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до петнадесет години.

3. Срещу А.Йовчев за това, че на 29.12.2018 г. в гр.София, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага е придобил чужди движими вещи, за които предполага, че са придобити от другиго чрез престъпление – престъпление по чл.215 ал.1 от НК.

Спрямо А.Йончев е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години.

4. Срещу Б.Найденов за това, че на 29.12.2018 г. в гр.София, с цел да набави за себе си или за другиго имотна вреда, е спомогнал да бъдат отчуждени чужди движими вещи, за които предполага, че са придобити от другиго чрез престъпление – престъпление по чл.215 ал.1 от НК.

Спрямо Б.Найденов е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.