Последни новини
Home / Законът / Бивш член на ВСС получи втори кариерен бонус *

Бивш член на ВСС получи втори кариерен бонус *

Defakto.bg

Даниела Костова от предишния Висш съдебен съвет е получила втори кариерен бонус. След изтичането на мандата във ВСС  вместо да се върне в Окръжния съд във Варна, където работеше преди да стане кадровик, по нейна молба тя бе назначена за съдия в специализирания съд в София. А от ноември миналата година Костова е командирована в апелативния спецсъд със заповед на председателя му Георги Ушев, съобщава “Сега”. Командировките открай време се използват и като прийомза заобикаляне на конкурсите в системата.

Даниела Костова

Назначението на Даниела Костова в по-горния съд дълго време не е отбелязано в регидтъра на командированите магистрати на ВСС, а новата й месторабота стана ясна след като бившият кадровик подписа писмото на 11-те от апелативния спецсъд срещу разпоредената от Лозан Панов проверка на делата за ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

От отговори на Георги Ушев по Закона за достъп до обществена информация става ясно, че Даниела Костова е заела мястото на Петя Колева-Рушанова, която бе избрана за член на съдийската КАК. Като мотиви за командироването й се сочат нейното съгласие, високите й професионални качества, безукорната й репутация и съдийския опит от Варна, както и от една година работа в спецсъда. Любопитното е, че при избора на самия Георги Ушев за председател на апелативиня спецсъд първа в негова подзксрепа се изказва именно Даниела Костова.

Тя не е единственият член на предишния ВСС, повишен чрез командировка. По този начин бившият представляващ съдебния съвет Димитър Узунов миналия октомври от районен съдия в Сандански стана административен съдия в Благоевград. Ясен Тодоров от следствения отдел на СГП е командирован в Националната следствена служба.

Веднага след изтичането на мандата на предния ВСС кариерни бонуси, разрешени отпоправки в ЗСВ, получиха Галя Георгиева (назначена в апелативния спецсъд, вместо да се върне в апелативния съд в Пловдив), Милка Итова и Каролина Неделчева (назначени в столичния областен административен съд, вместо да се завърнат на предишните си местоработи), а прокурорите Магдалена Лазарова и Елка Атанасова станаха съдии.

На снимката: заседание на предишния ВСС

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.