Последни новини
Home / Законът / Бивш член на ВСС получи втори кариерен бонус *

Бивш член на ВСС получи втори кариерен бонус *

Defakto.bg

Даниела Костова от предишния Висш съдебен съвет е получила втори кариерен бонус. След изтичането на мандата във ВСС  вместо да се върне в Окръжния съд във Варна, където работеше преди да стане кадровик, по нейна молба тя бе назначена за съдия в специализирания съд в София. А от ноември миналата година Костова е командирована в апелативния спецсъд със заповед на председателя му Георги Ушев, съобщава „Сега“. Командировките открай време се използват и като прийомза заобикаляне на конкурсите в системата.

Даниела Костова

Назначението на Даниела Костова в по-горния съд дълго време не е отбелязано в регидтъра на командированите магистрати на ВСС, а новата й месторабота стана ясна след като бившият кадровик подписа писмото на 11-те от апелативния спецсъд срещу разпоредената от Лозан Панов проверка на делата за ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

От отговори на Георги Ушев по Закона за достъп до обществена информация става ясно, че Даниела Костова е заела мястото на Петя Колева-Рушанова, която бе избрана за член на съдийската КАК. Като мотиви за командироването й се сочат нейното съгласие, високите й професионални качества, безукорната й репутация и съдийския опит от Варна, както и от една година работа в спецсъда. Любопитното е, че при избора на самия Георги Ушев за председател на апелативиня спецсъд първа в негова подзксрепа се изказва именно Даниела Костова.

Тя не е единственият член на предишния ВСС, повишен чрез командировка. По този начин бившият представляващ съдебния съвет Димитър Узунов миналия октомври от районен съдия в Сандански стана административен съдия в Благоевград. Ясен Тодоров от следствения отдел на СГП е командирован в Националната следствена служба.

Веднага след изтичането на мандата на предния ВСС кариерни бонуси, разрешени отпоправки в ЗСВ, получиха Галя Георгиева (назначена в апелативния спецсъд, вместо да се върне в апелативния съд в Пловдив), Милка Итова и Каролина Неделчева (назначени в столичния областен административен съд, вместо да се завърнат на предишните си местоработи), а прокурорите Магдалена Лазарова и Елка Атанасова станаха съдии.

На снимката: заседание на предишния ВСС

About De Fakto

Проверете също

Комисарят по човешките права на СЕ призовава властите за по-добра защита на жертвите от домашно насилие

В писмо до българските власти комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович …

ВКС с тълкувателно решение за постановленията при възлагане на недвижими имоти при публична продан

   С Тълкувателно решение № 6/2020 г. от 20.05.2022 г. по Тълкувателно дело № 6/2020 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.