Последни новини
Home / Законът / Магистратите ще дават съгласие за разкриване на банковите им тайни с отделна декларация

Магистратите ще дават съгласие за разкриване на банковите им тайни с отделна декларация

Defakto.bg

Пет банки са поискали нотариална заверка на подписите

Съдиите, прокурорите и следователите от страната ще дават съгласието си за разкриване на банковите им тайни пред Инспектората в отделна декларация. Нейният образец вече е утвърден от главния инспектор Теодора Точкова.

Декларацията-съгласие идва след като промени в съдебния закон изрично предвидиха възможност магистратитесами да дават разрешение за разкриване на банковите им тайни при проверка на декларираните от тях следства и имущество от Инспектората.

Пет от банките обаче са поставили изискване и за нотариална заверка на подписите под новите декларации.

Съобщението на Инспектората:

„Актуализиран е образецът на декларациите за имущество и интереси по чл. 175а ал. 1 от Закона за съдебната власт /ЗСВ/. Промяната е в образеца на декларацията по чл. 175а, ал. 1, т. 2 от ЗСВ и касае обстоятелствата, подлежащи на деклариране в Част II, Таблица № 29 – Произход на средствата при предсрочно погасяване на задължения и кредити.

Главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет утвърди и образци на Декларация-съгласие по чл. 62, ал. 5, т. 1 от Закона за кредитните институции /ЗКИ/ във връзка с изменението на чл. 175д, ал. 6 от ЗСВ (ДВ бр. 49 от 12. 06. 2018г.), с което е предвидена възможност за разкриване на банкова тайна, когато е дадено съгласие по чл. 62 ал. 5 т. 1 от ЗКИ. Образците са утвърдени след отправено запитване до всички банки и клонове на чуждестранни банки, извършващи банкова дейност на територията на Република България за становища и бележки.

Въпреки липсата на изискване в чл. 62, ал. 5, т. 1 от ЗКИ за формата на съгласието, пет от банките-  Централна кооперативна банка АД, Интернешънъл Асетбанк АД, Общинска банка АД, Инвестбанк АД и Райфайзенбанк България ЕАД са изразили становище съгласието за разкриване на банкова тайна да бъде с нотариална заверка на подписа на титуляра на сметката, в случай, че същото не се дава пред служител на банката. Останалите банки не са поставили изискване за нотариално удостоверяване на подписа на декларатора.

Декларацията-съгласие по чл. 62 ал. 5 т. 1 от ЗКИ не е задължителна част от декларацията за имущество и интереси.

Целта на съгласието е да не сe иска от ИВСС по съдебен ред разкриване на сведения, съставляващи банкова тайна за целите на проверката на имуществените декларации на съдиите, прокурорите и следователите.

В случай, че лицето изрази съгласието си за разкриване на банкова тайна, декларацията- съгласие се подава едновременно с декларацията по чл. 175а ал. 1 т. 1 от ЗСВ.

Образците на декларациите са публикувани на интернет страницата на Инспектората на адрес: http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/124,раздел „ Образци“.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.