Последни новини
Home / Законът / ВАС отказа да разпитва кадровици за избора на председател на Софийския градски съд

ВАС отказа да разпитва кадровици за избора на председател на Софийския градски съд

Defakto.bg

Върховният административен съд (ВАС) няма да разпитва членове на Висшия съдебен съвет по делото за емблематичен избор. Определението на Георги Георгиев, Тодор Тодоров и Юлия Тодорова е окончателно.

Отказът е по казуса за избора на председател на Софийския градски съд (СГС). На 27 ноември миналата година с 9 срещу 4 гласа Съдийската колегия на ВСС даде предпочитанията си за Алексей Трифонов срещу издигнатия от магистратите кандидат Евгени Георгиев.

Георгиев оспори вота пред ВАС като непрозрачен, немотивиран и в отклонение от правилата за обективност и безпристрастност. Като особен акцент бе сложен и върху факта на предварително воден разговор между член на действащия ВСС и победителя Алексей Трифонов за неговото кандидатиране на поста. Че такъв разговор е имало бе потвърдено и по време на изслушването в съдебния съвет.

В тази връзка Евгени Георгиев бе настоял ВАС да разпита кадровиците Боян Новански (чийто отвод заради предубеденост бе поискал, но не получи), Вероника Имова, Даниела Марчева и Севдалин Мавров (изказали се в полза на Алексей Трифонов). Целта, според искането на Георгиев, е да се установи „дали те са имали разговори с трети лица относно процедурата за избор на председател на СГС и как те ще гласуват в нея“, което е важно за безпристрастността.

Искането за разпит на членове на ВСС е недопустимо, обявяват обаче тримата от Върховния административен съд. Мотивът им е, че става дума за членове на колективен административен орган, участвали при вземането на обжалваното решение, издадено от органа ВСС. И именно колективният орган е един от ответниците по жалбата на Георгиев.

Разглеждането на делото е насрочено в открито заседание на 26 февруари, като дотогава другият ответник – Алексей Трифонов може да изпрати отговор на жалбата и становище по доказателствените искания.

След обжалването на избора изпълнението на кадровото решение на ВСС е спряно до окончателното решение на казуса. Трифонов обаче може да поиска от ВАС да разпореди предварително изпълнение, а при положителен отговор да встъпи като председател на СГС преди произнасянето на върховния съд. Дали ще го направи, ще видим. Преди време Алексей Трифонов бе заявил пред Де факто, че не е решил.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.