Последни новини
Home / Законът / Двама обвинители и един съдия искат да оглавят апелативната спецпрокуратура

Двама обвинители и един съдия искат да оглавят апелативната спецпрокуратура

Defakto.bg

Трима са кандидатите да оглавят апелативната специализирана прокуратура след оставката на Даниела Попова и първия неуспешен изборен тур в прокурорската колегия на ВСС. Крайният срок за внасяне на документи изтече.

Претендентите са разнородни – изпълняващият функциите ръководител Николай Найденов, прокурорът от долната спецпрокуратура Росен Радев и съдията от спецсъда Пламен Евгениев, бивш прокурор.

При наличието на кандидат от органа, за чието ръководство се кандидатства, съдебният закон е обявил, че претендент от по-ниско ниво може да бъде избран само по „изключение“. Така вотът на пръв поглед изглежда предизвестен, но варианти са възможни всякакви. Още повече, че стана обичайно оттегляне на кандидати за спецпрокуратурите в последния момент. Така обвинителят на София Емилия Русинова се отказа от състезанието за апелативната спецпрокуратури при предния тур по „лични причини“. В края на миналата година със същия аргумент единственият претендент за шеф на първоинстанционната спецпрокуратура Даниела Начева също е депозирала отказ и този конкурс започва отначало.

Кои са те?

Николай Найденов е прокурор от 1994 г., преди това е бил следовател. Завършил е Висшият институт на МВР. Бил е районен прокурор на Асеновград, зам-шеф на окръжната прокуратура в Пловдив, от 2013 г. е зам.-ръководител на апелативната спецпрокуратура.

В концепцията си дава заявки за по-голяма ангажираност на апелативните спецпрокурори с досъдебните производства, водени от долната прокуратура, както и с финансово стимулиране на работата на обвинители и служители.

Росен Радев е бил следовател, адвокат, държавен съдебен изпълнител, прокурор в Павликени и във Варна, а от 2012 г. в спецпрокуратурата.

Като мотив да се кандидатира за поста сочи включително „желанието ми за кариерно развитие с оглед двадесет и шестте и половина години юридически стаж и шестте и половина години от тях в специализираната прокуратура“. Изтъкнал е и че се включва в състезанието, за „да докажа, че са безпочвени слуховете, че всеки кандидат, който не е посочен, ще бъде репресиран“. Вероятно имайки предвид  не посочен от ръководството, в случая от зам.-главния прокурор Иван Гешев, ресорен за спецструктурите. В концепцията си Радев дава заявка за съобразяване с указанията на апелативния спецсъд по качеството на прокурорските актове, повишаване на квалификацията на магистратите и др.

Пламен Евгениев е бил прокурор в РП-Велико Търново, от 2011 г. е в спецпрокуратурата, а от 2014 г. – в спецсъда. Завършил е СУ „Св.Климент Охридски“.

За свой основен приоритет обявява преследване на корупцията в съдебната власт. Заявява и готовност чрез работна група да инициира промени в НК за „адекватни глоби“, наред с лишаването от свобода, за всички престъпления, подсъдни на спецсъда. Както и работещ механизъм за търсене на имуществена отговорност на юридическите лица, използвани за извършване на престъпления, свързани с организираната престъпност и корупция. Според него тази отговорност трябва да сереализира в наказателния процес, включително и чрез сключване споразумения с прокуратурата за финансови санкции.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.