Последни новини
Home / Законът / Мая Манолова: Без глоби, докато системата за електронни винетки не заработи (допълнена)

Мая Манолова: Без глоби, докато системата за електронни винетки не заработи (допълнена)

Defakto.bg

След президента, и омбудсманът атакува пред КС забраната за пенсионери на държавна служба

Гратисният период, в който шофьорите няма да бъдат глобявани за липса на електронни винетки, да бъде удължен, докато не заработи системата за тяхната продажба.

За това настоява омбудсманът Мая Манолова в изпратена днес препоръка до регионалното министерство и до агенцията „Пътна инфраструктура“.

По официална информация 15 януари е датата, до която водачите няма да бъдат санкционирани. Според Манолова обаче срокът е „несправедливо и некоректно определен“. Той трябва да продължи до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи, така че гражданите да не биват глобявани, ако не изпълнят законовите изисквания, не по тяхна вина.

Омбудсманът отбелязва пет основни проблема, които се дължат на лоша администрация, която „се оказа неподготвена и за огромно съжаление не реагира своевременно и адекватно на случващото се“.

Липса на пунктове за продажба на е-винетки на ГКПП, софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, изтеглени повече средства при банкови преводи при плащането им, липса на потвърждение при конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка и нерегламентиран достъп до системата са слабостите, посочени в препоръката на Манолова.

Гратисният период няма да бъде удължен, задочно отговори регионалният министър Петя Аврамова пред журналисти в МС.  Мотивът й е , че вече имало много начини да бъде купена е-винетка и няма причина да има нередовни водачи на пътя.

Втора жалба до КС за 2019-а

Вчера омбудсманът сезира КС и с първата конституционна жалба за новата година, по която бе образувано конституционно дело 1/2019 с докладчик Анастас Анастасов.

Манолова атакува като противоконституционни промените в Закона за горивата, въвели изисквания за уставен капитал от 20 000 лева за „малка“ бензиностанция, от 1 000 000 лева за „търговец на едро“, неизпълними изисквания за големина на складовете, вместимост на съдовете, брой бутилки втечнен газ.

Днес омбудсманът е внесла второ искане до КС – срещу въведената забрана за назначаване на пенсионери на държавна служба. Конкретно Мая Манолова е оспорила въведения с преходни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019-а допълнение в Закона за държавния служител (нова т.8 към чл.7, ал.2) в този смисъл.

В жалбата се твърди, че освен с Конституцията, ограничението е в разрез и с решението на Съда на ЕС по делото „Сомова“, в което изрично бе потвърдена възможността осигурените лица да получават пенсия за осигурителен стаж и възраст и да продължават да работят по трудовото или служебното си правоотношение, без да го прекратяват.

Забраната бе оспорена и от президента Румен Радев.

В КС са образували дело 2 за 2019 г. с докладчик Красимир Влахов, при когото е и делото по искането на президента.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.