Последни новини
Home / Законът / Решение на МС: Кметове ще могат да вземат заплати на министри

Решение на МС: Кметове ще могат да вземат заплати на министри

Defakto.bg

Възнагражденията на чиновницитте – според заеманата длъжност и „изпълнението“

Кметовете на общини, райони и кметства ще могат да получават заплати на министри. Това следва от промени в Постановление № 67 на МС  от 2010 г за правилата за определяне на заплатите на заетите в бюджетните организации, гласувани от кабинета днес.

Дава се по-голяма свобода на общинските съвети да определят заплатите на кметовете на общини, райони и кметства като се фиксира единствено максималният размер – до заплатата на министър, съобщиха от пресслужбата на МС. Възнагражденията на министрите са над 5000 лв.

И още:

„Въвежда се нов подход за определяне на заплатите в местните власти и на ръководителите на областните администрации, държавните комисии и агенциите като се цели да бъде изравнен съществуващият към момента дисбаланс между различните органите на власт.
Размерите на заплатите на ръководителите на държавните комисии, агенциите, на органите по чл. 10, ал. 1, т. 3, 4 и 5 от Закона за опазване на околната среда и на ръководителите на административни структури, създадени със закон или постановление, ще се одобряват от Съвета за
административната реформа по предложение на ресорните министри, отчитайки числеността на съответната администрация, нейният бюджет и функции.

С нова формула ще се определят заплатите на ръководителите на институциите, които имат сериозни отговорности към приоритетни политики и разходване на средства от националния бюджет и еврофондовете.
С приетото Постановление се регламентира длъжността „експерт за връзки с обществеността“ в кабинетите на председателите на държавни агенции.
Промените са в рамките на разходите за персонал, предвидени в бюджета за 2019 година“, съобщават от МС.

Промени в заплатите в държавната администрация

Те са в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация (НЗСДА), също одобрени днес.

За тях от МС съобщават:

С промените се укрепва принципът „заплащане според изпълнението“ в държавната администрация – всеки служител да получава възнаграждение, съответстващо на постигнатите от него
резултати и на проявените знания, умения и качества в работата.
Актуализирана е въведената през 2012 г. скала за определяне на заплащането поради близо два пъти нарасналата минималната работна заплата в последните шест години. Това дава възможност за
коригиране на диспропорциите в размера на възнагражденията на служители от една и съща администрация. В почти всяка администрация има служители с висока квалификация, опит и устойчиво високи оценки на изпълнението, които се оказват с „изоставащи заплати” в сравнение със служители на аналогични длъжности, назначени след 2012 г.
С приетото увеличение на разходите за персонал с 10% от началото на 2019 г. ще бъдат повишени индивидуалните основни месечни заплати на служителите при стриктно съобразяване със заеманата длъжност и оценките за изпълнението. Създава се възможност и за коригиране на
неравнопоставеното положение при възнаграждението на служители, завръщащи се от отпуск по майчинство.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.